Srbija pravi spiskove đaka i studenata za evakuaciju iz SAD

Foto: AP/Tanjug

Nakon što je šef srpske diplomatije Ivica Dačić pre nekoliko dana najavio da će zvanični Beograd pokušati da organizuje let za srpske učenike, studente i poslovne ljude koji trenutno borave u Americi, naša ambasada u Vašingtonu i dva konzulata, u Čikagu i Njujorku, započeli su prikupljanje podataka o državljanima Republike Srbije koje je obustava avio saobraćaja ostavila bez načina da se vrate u svoju zemlju.

Pomoć našim ljudima u inostranstvu je prioritet

Ovim povodom Serbian Times je kontaktirao naša diplomatsko konzularna predstavništva u SAD, gde nam je rečeno da i pored opšte preporuke Vlade Srbije da naši građani ostanu u mestima gde su se zatekli, kako putovanjem ne bi dovodili sebe i druge u rizik od širenja virusa, naša država čini velike napore da prebaci u Srbiju što veći broj građana Srbije, nosilaca srpskih putnih isprava, kojima bi ostanak u SAD predstavljao teškoću.

Ovde se radi o tzv. humanitarnim letovima, koji su mogući samo nakon pribavljanja posebnog odobrenja Vlade Srbije. Odluka o izdavanju ovakvih dozvola povezana je sa procenom rizika po zdravlje naših građana u Srbiji, kao i rizika njihovog ostanka u mestima u kojima su se zatekli.

Za sve povratnike iz inostranstva, podsećaju iz naših konzulata i ambasade u Vašingtonu, propisan je obavezan karantin i za građane Srbije veoma je opasno svako protivljenje, nepridržavanje i čak opstruiranje ovih mera. Do sada su organizovane evakuacije naših građana preko Moskve, Pariza, Dohe, Istanbula, Amsterdama i Vuhana, a za sutra je planiran i let iz Londona. Organizovanje ovakvih letova iziskuje značajne organizacione, bezbedonosne mere i angažovanje ljudskih i tehničkih resursa.

Potencijal da SAD postane novi epicentar

Iz diplomatskih predstavništava poručuju da su svesni brojnih ljudskih sudbina naših građana koji su pogođeni nemogućnošću povratka u Srbiju, te “da imaju razumevanje za njihovu želju da u ova teška vremena budu uz svoje porodice, ali je u ovom trenutku moguće rešavati samo prioritetne, najhitnije i najugroženije slučajeve”.

Među takve spadaju srpski državljani koji su se u trenutku vanrednih mera zatekli na aerodromima i graničnim prelazima. Nakon rešavanja ovakvih slučajeva potrebno je rešiti pitanje đaka i studenata koji su ostali bez mogućnosti da borave u svojim kampusima, hroničnih bolesnika i poslovnih ljudi čije prebivalište je u Srbiji. Postoji želja i namera da se pomogne i drugim kategorijama naših građana koji su se zatekli u inostranstvu, kao što su oni koji su došli u turističku posetu, sezonskim radnicima, kao i drugim kategorijama, naglašavaju iz naših konzulata i ambasade u SAD.

Faktor koji otežava ovakve transporte je zdravstvena situacija koje se ubrzano pogoršava, kako u Srbiji, tako i u SAD. Osim toga, za ove humanitarne letove Republika Srbija koristi avione Air Srbije, a jedina letelica koja je osposobljena za međukontinentalne letove je Erbas A330 kapaciteta 250 putnika.

Šta nakon proglašenja pandemije u SAD?

Ukoliko Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova na kraju uspeju da organizuju let iz SAD, biće to verovatno jedini humanitarni let sa ovog kontinenta koji će neka država regiona uspeti da organizuje za evakuaciju svojih građana.

Naša diplomatsko-konzularna predstavništva nastaviće da preko svojih internet stranica svakodnevno obaveštavaju naše državljane o svim važnim odlukama Vlade Srbije vezanim za aktuelnu situaciju. Imate ih ovde: Ambasada Republike Srbije u Vašingtonu , Generalni Konzulat u Čikagu Generalni Konzulat u Njujorku.

Rad naših predstavništava u celom svetu upodobljen je zdravstvenoj situaciji i merama koje je propisala država domaćin za područje u kome se predstavništvo nalazi. Naši predstavnici dobijaju redovno intrukcije iz Srbije o načinu postupanja kako bi se sprečilo ne samo širenje virusa, nego i sačuvalo zdravlje njih i njihovih porodica.

Na žalost, izloženost zbog prirode posla dovela je do toga da dvoje naših diplomata u Ženevi oboli od COVID-19, od kojih se jedan I dalje nalazi u kritičnom stanju.”

Izvor serbiantimes.info

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.