- Advertisement -

Merkel:Još nije vreme za labavljenje mera

Foto: AP/Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel, nakon šestočasovne videokonferencije 27 šefova država i vlada EU o korona krizi, rekla je, u video poruci građanima, da još nije vreme da se razgovara o labaljenju preduzetih restriktivnih mera.

“Još nismo stigli ni do onog vremena kada je moguće videti da li mere deluju”, naglasila je ona imajući u vidu činjenicu da je Nemačka od ponedeljka uvela ograničenja slobdode kretanja.

Zamolila je građane Nemačke na strpljenje.

Na sastanku bilo je reči i o zajedničkom stavu o finansijskoj pomoći, a Merkelova je prenela da je naloženo ministrima finansiija da u roku od dve nedelje izrade tehničke detalje kreditnih linija za evrozonu.

Nemačka smatra da je Evropski mehanizam stabilnosti glavni instrument za pomoć drugim zemljama u korona virus krizi.

Merkel je upozorila da će posledice korona krize biti veće od onih međunarodne finansijske krize 2008.godine.

Pohvalila je Evropsku komisiju, pominjući inicijativu zajedničkog nabavljanja zaštitne opreme, što je važno za manje članice.

“Nadam se da će to voditi ka uspesima”, rekla je ona.

Kancelarka ukazala je i da bolje funkcioniše transport robe, kao i da je akcija vraćanja građana iz inostranstva solidarna akcija.

“To su sve naznake gde se može reći da želimo biti solidarni », poručila je ona.

Merkelova, koja se nalazi od nedelje posle podne, u samoizolaciji, nakon što je pozitivno na korona virus testiran lekar koji joj je dao vakcinu, kaže da ima dosta posla.

Istakla je da vreme provodi u videokonferencijama i telefonskim razgovorima.

“I pored toga nedostaje mi, malo, što nisam lično prisutna na sednicama vlada, što ne mogu da vidim ljude ili što nemam lični kontakt”, naglasila je Merkel.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.