- Advertisement -

Slabiji saobraćaj poboljšao kvalitet vazduha u gradovima

Foto: Tanjug/AP

Od momenta kada su uvedene mjere ograničenog kretanja zbog virusa korona, u urbanim područjima Evrope smanjen je nivo zagađenosti vazduha, pokazuju najnoviji satelitski snimci.

Evropska svemirska agencija i Evropski savez za javno zdravlje, navode da je smanjena gustoća ugljen-dioksida, koji izaziva respiratorne probleme i rak.

Snimci satelita “Sentinel-5”, pokazuju da je od od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima su Brisel, Pariz, Madrid, Milano i Frankfurt, zabilježeno smanjenje prosječnog nivoa ugljen-dioksida, u poređenju sa situacijom od prošle godine.

U Madridu je prosječni nivo ugljen-dioksida, “pao” za 56 odsto na sedmičnom nivou, nakon što je španska vlada 14. marta zabranila sva putovanja, osim apsolutno nužnih.

To se poklapa sa uvođenjem mjera ograničenja drumskog saobraćaja, najvećeg izvora ugljen-dioksida i smanjenja proizvodnje u fabrikama koje ispuštaju štetne gasove.

Dnevne vremenske prilike mogu uticati na nivo zagađenosti atmosfere, pa satelitski snimci uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete u vrijeme oblačnih dana.

Evropski savez za javno zdravlje upozorava, da ljudima koji žive u zagađenim gradovima, prijeti veća opasnost od zaraze koronom, jer produžena izloženost vazduhu lošeg kvaliteta, može da oslabi imunološki sistem.

Zagađenost vazduha uzrok je oko 400 hiljada prevremenih smrti svake godine u Evropi, podaci su Evropske agencije za okolinu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.