- Advertisement -

1. april – Vlade upozorile da ne bude šala o korona virusu

Danas je 1. april, svetski dan šale, ali su Vlade širom svijeta upozorile, da tokom pandemije ne treba da bude humora na temu smrtonosnog virusa, a u nekim slučajevima prijete i zatvorom.

Prvog aprila porodice, korisnici interneta i korporacije, tradicionalno smišljaju šale na račun najbližih, prijatelja, poslovnih saradnika…

Ove godine je malo ko u dobrom raspoloženju, jer broj žrtava u svijetu raste, dok su milijarde ljudi kod kuće u nekom obliku blokade.

“Gugl”, kompanija poznata po svojim prvoaprilskim šalama, obavijestila je svoje zaposlene, da trebaju da “preskoče ovu tradiciju iz poštovanja prema svima koji se bore protiv pandemije Kovid-19”, navodi se u internoj poruci, u koju je imao uvid “Biznis insajder”.

Pandemiju već prati ogroman broj dezinformacija na svjetskoj mreži, što Vladama otežava da zaštite građane. Neke administracije prijete zatvorskim kaznama povodom šala o virusu.

Tajvan, koji služi kao model uspješne borbe protiv virusa, upozorio je građane koji šire glasine, da mogu završiti u zatvoru do tri godine i platiti kaznu od 100.000 američkih dolara.

“Na aprilski dan šale možemo da budemo duhoviti ako moramo, ali ne možemo praviti šale o pandemiji, da bismo izbjegli kršenje zakona”, napisala je na “Fejsbuku” predsjednica, Caj Ing Ven.

Ministarstvo zdravlja je zatražilo da se ne prave šale o pandemiji i naglasilo da treba imati na umu radnike u prvoj linije borbe protiv epidemije.

Tajland je zauzeo sličan stav i zaprijetio kaznom do pet godina zatvora onima koji budu pravili šale na temu oboljenja Kovid-19.

U Indiji, zemlji poznatoj po širenju dezinformacija preko servisa “Votsap”, političari su uputili slične pozive.

“Državna Vlada neće dozvoliti nikome da širi glasine i paniku o koroni”, napisao je na “Tviteru” ministar unutrašnjih poslova države Mahraštra, Anil Dešmuk.

Mnoge poznate kompanije, koje su se prethodnih godina javno šalile povodom 1. aprila, sada preskaču tradiciju.

“Preporuka svim PR agencijama, koje planiraju šale povodom 1. aprila. Samo to nemojte uraditi”, objavio je Džejms Hering, iz londonske agencije za odnose sa javnošću, “Tejlor Hering”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.