Gutereš: Korona virus je najveći izazov još od Drugog svjetskog rata

Pandemija Kovid-19, najveći je izazov za svijet još od Drugog svjetskog rata, izjavio je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš.

On je u sjedištu UN, u Njujorku, rekao da bi širenje zaraze virusom korona moglo da donese recesiju, kakva se nije dogodila u skorijoj prošlosti.

Gutereš je na moguće posljedice upozorio usljed loših prognoza u vezi sa mogućim ekonomskim uticajem mjera, koje su uvedene tokom borbe protiv širenja zaraze, od koje je do sada preminulo više od 42.000 ljudi, a oboljelo skoro 860.000.

Prema riječima Gutereša, nova zaraza virusom korona napada društva u njihovom jezgru, uzimajući živote i osnovna sredstva za život, javio je Bi-Bi-Si.

“Kovid-19 je najveći test, sa kojim se zajedno suočavamo, još od osnivanja Ujedinjenih nacija”, poručio je Gutereš, pozivajući na neposrednu, koordinisanu zdravstvenu reakciju, kako bi se suzbila epidemija.

On je pozvao razvijenije zemlje da pomognu manje razvijenim ili zemljama koje se suočavaju sa potencijalnom “noćnom morom zaraze, koja se širi kao šumski požar”.

Države širom svijeta uvele su niz mjera radi zaustavljanja širenja virusa, kao što je ograničavanje kretanja stanovništva i zatvaranja većine poslovnih objekata.

U izvještaju UN-a, predviđa se da bi zbog pandemije moglo doći do otpuštanja do 25 miliona ljudi širom svijeta.

Pored toga, u izvještaju se prognozira “pritisak opadanja” do 40 odsto protoka globalnih inostranih investicija.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.