Naftaški ”rat”: Rusija prodrmala američke naftne divove!

U “ratu” protiv američkih proizvođača nafte iz škriljaca, Rusija je dovela do bankrota jednu od najvećih američkih firmi, koja se bavi tim načinom proizvodnje “crnog zlata” – “Vajting petroleum”, a sada želi da i SAD uđu u naftni “dil” sa Moskvom i Rijadom, navode američki analitički portali.

List, “Nacionalni interes”, napominje da je riječ o prvoj kompaniji iz reda američkih energetskih divova koja je bankrotirala, budući da je taj sektor naftne industrije u velikim gubicima, zbog smanjene potražnje nafte i pada njene cijene, te zaduženosti koje te firme imaju kod američkih banaka i finansijskih institucija.

U naftnom ratu Rusije i Saudijske Arabije, do kog je došlo u februaru i o kom se ne priča previše, usljed svjetske pandemije virusa korona, Rusija, kao minimum, želi da uvuče SAD u budući naftni sporazum, ili kao maksimum, da uništi američke proizvođače nafte iz škriljca.

Portal “Geopolitika” procjenjuje, da bi američki ulazak u naftni sporazum sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, značio definitivno odustajanje od tradicionalne američke energetske nezavisnosti i diktiranja svijetu vlastitih pravila igre.

Izgleda da američki lider, Donald Tramp, upravo sada i kreće u tom smijeru – da podijeli odgovornosti za globalno naftno tržište s ostalim ključnim državama proizvođačima.

Ukoliko do “trojnog sporazuma” na kraju i dođe, to će biti najveći uspjeh ne samo za te tri zemlje, već i za čitavi svijet i predstavljaće jednu od važnijih promjena, koje će se dogoditi nakon pandemije virusa korona, u formiranju budućeg svjetskog poretka.

Tramp je pokušao da državnim intervencijama spasi posrnule američke naftaše, a upotrijebljene su i sankcije protiv Rusije i najavljivano uvođenje carina na uvoz ruske i saudijske nafte u SAD i Kanadu.

Donald Tramp, procjenjuju analitičari, ima dvije mogućnosti – ili dogovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ili propast američkih energetskih “alternativaca”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.