SZO – pandemija: Stanje u Evropi je “veoma zabrinjavajuće”

Foto: Tanjug

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u Evropi, Hans Kluge, izjavio je danas, da je stanje pandemije virusa korona na ovom kontinentu, “veoma zabrinjavajuće” i pozvao Vlade da “razmisle veoma pažljivo” prije nego što ublaže mjere protiv virusa.

“Dramatičan rast broja slučajeva sa druge strane Atlantika, zamagljuje ono što je veoma zabrinjavajuća slika u Evropi. Pred nama je i dalje veoma dug put u ovom maratonu”, rekao je doktor Kluge, na konferenciji za novinare.

Kluge je dodao, da neke zemlje bilježe “ubrzan rast broja slučajeva” i pozvao da se budnost zadrži na visokom nivou. On je ukazao na značaj mjere zatvaranja škola i firmi, koju su preduzele mnoge države.

“Bilo bi opasno pomisliti da smo blizu kraja. Virus ne ostavlja prostor za grešku ili opuštenost”, naglasio je zvaničnik SZO.

Kluge je rekao, da se “mnogi od nas nadaju da će proslaviti Uskrs po lijepom vremenu”, ali da “sada nije trenutak da se spusti gard“.

Na pitanje o izjavi predsjednika SAD, Donalda Trampa, da je SZO previše usmjerena na Kinu, visoki zvaničnik SZO je rekao, da je važno sarađivati sa Kinezima, da bi se razumio početak epidemije i da to nije specifično povezano sa Kinom kao zemljom.

Doktor Brus Ajlvord, viši savjetnik generalnog direktora SZO, izjavio je poslije povratka iz Španije, da je prerano da se govori o optimizmu, ali da se epidemija “definitivno usporava”. Španija je jedna od najteže pogođenih zemalja u svijetu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.