- Advertisement -

Vladika Sergije: Nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba…

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, poručio je da je sadašnja nevolja, koja je zadesila svijet – epidemija virusa korona, došla da bi se čovjek vratio sebi, da bi shvatio da je bio rob nepotrebnih stvari i često bez ikakvog razloga nesrećan.

On ukazuje na to, da čovjek sadašnjeg trenutka samo želi da /pre/živi i da je zadovoljan ako je sit i zdrav.

Vladika Sergije ističe, da se sada iznova potvrđuje istinitost izreke “da nije bogat onaj koji mnogo ima, već onaj kome malo treba”.

“Braća sa Dalekog istoka kažu da su čovjeku za sreću potrebne samo tri stvari: krov koji ne prokišnjava, šaka riže i srce koje voli”, naglašava episkop Sergije u pismu, objavljenom na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Prema njegovim riječima, duh potrošačkog društva odavno je ušao u svaku poru čovjekovog postojanja, ljude načinio robovima novca, proizvođačima i potrošačima, brišući ono čovječno u njima.

“Vrednovali smo jedni druge po tome ko koliko zarađuje i troši, kako se oblači i gdje ljetuje, kakav automobil vozi i s kim se druži. Jeli smo hranu, ne znajući ko je i gdje proizvodi, kako raste i kako se pravi. Ništa nam to nije bilo bitno, jer smo se poodavno udaljili od samih sebe, misleći da ipak postojimo kao ljudi. Ali, varali smo se”, kaže vladika Sergije.

On podsjeća na riječi Svetog Maksima Ispovjednika “da čovjek nije ni dobar ni zao, već je prijemčiv i na dobro i na zlo, ukoliko dođe u dodir sa njima”.

“Tek sad vidimo da su nam životni obrasci bili loši, da smo živjeli u svijetu nedostojnom čovjeka i njegove slobode, po matrici koju su nam odredili drugi, a ne po obrascu kog bismo sami trebali stvoriti. Naša je sloboda zapravo bila naše dobrovoljno ropstvo u kom smo sebe okovali očekivanjima svijeta, koji nas je zaslijepio svojom varljivom svjetlošću”, smatra vladika Sergije.

On ukazuje na apsurd, da ljudi danas opsjedaju trgovine tražeći brašno, a da su zaboravili na zimovanja, ljetovanja, prijeme i dočeke.

Episkop Sergije kaže, da je danas vrednija koliba na selu, nego stan na petom spratu u srcu metropole, jer u kolibi je sloboda, a u stanu ropstvo.

“Tako lako smo se odrekli sela i njegovih blagodati, hrleći u gradove da budemo tuđe roblje, da živimo od milosti poslodavaca, a mogli smo na selu biti slobodni ljudi, istinska gospoda, da živimo na svome i od svoga rada, da nas ne dotiču svjetski ekonomski i politički tokovi, da ne osjetimo krizu u kriznim vremenima”, navodi vladika Sergije.

On podsjeća, da su još Sveti oci davno rekli “da je prvobitni okus grijeha preispunjen sladošću, a tek kasnije, svojom gorčinom pokaže nam istinsko lice, ali i dubinu našeg sunovrata”.

“Nama ostaje da se molimo, da čuvajući bližnje od samih sebe, pokažemo koliko nam je stalo do drugih, ali isto tako, da u vremenu fizičke razdvojenosti, u molitvi zagrlimo jedni druge, radujući se ponovnom susretu, do kog treba svima da oprostimo sve, u ime Hristovo”, poručio je episkop Sergije.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.