Zanimljivost: “Kameleonski” vodotok malog srebreničkog Gubera…

Foto: SRNA

Voda sa pet, od 46 izvorišta Gubera iznad Srebrenice, ljekovita je i pomaže u liječenju više oboljenja, a zbog specifične “kameleonske transformacije” boje vodotoka, posebno se izdvaja Mali Guber.

Vode sa svih izvorišta Gubera nisu istog sadržaja, što je utvrđeno laboratorijskim analizama. Sve sadrže povećanu koncentraciju različitih minerala i zbog toga se za liječenje određenih oboljenja, ne koristi voda sa jednog izvorišta, nego sa različitih.

To se može uočiti i “golim okom”, ako se duže vrijeme prati boja vodotoka. Uočava se bijeli talog samo uz tok Malog Gubera, koji ostaje nakon otapanja snijega.

Taj talog, pod uticajem atmosferskih promjena, postaje zelen, a kasnije, sa povećanjem temperature vazduha, “kameleonska transformacija” boje vodotoka, nastavlja se i on oksidira, dobijajući oker boju, koja se ne mijenja do novog snijega.

Uz tokove vode sa drugih izvorišta Gubera, nema takvog taloga, iako i njihove vode sadrže minerale, ali nešto drugačije strukture.

Vodotoci sa svih ostalih izvorišta imaju narandžastu /oker/ boju.

Ciklusi promjene boje vodotoka Malog Gubera, ponavljaju se svake godine nakon otapanja snijega. Ukoliko se zimi snijeg duže ne zadržava uz tok, boja vodotoka se ne mijenja.

Površina oko toka Malog Gubera liči na željeznu špenu, odnosno gvozdeni pijesak i sadašnja bijelo-zelena površina, uskoro će oksidirati i dobiti oker boju, do naredne godine i otapanja snijega.

A, onda se ciklus, odnosno ova neobična pojava metamorfoze, ponavlja i boja vodotoka se ponovo mijenja.

LJEKOVITOST

Stručnim analizama, provjeravanim u laboratorijama na više instituta, utvrđeno je da voda Gubera pomaže i to u liječenju anemije, multipla skleroze, sinusa, očnih i kožnih oboljenja, a korisne su i za fizioterapije.

Guber ima povećanu koncentraciju gvožđa. Zbog toga ima neugodan miris rđe i stvara oker boju na posuđu, odjeći i drugim predmetima koji se pokvase ovom vodom.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.