- Advertisement -

Godišnjica: Pablo Neruda – jedan od najvećih postromantičara

Čileanski pisac i diplomata, Neftali Rikardo Rejes Basualto /1904-1973/, poznat kao Pablo Neruda, najveći liričar Latinske Amerike, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je 11. maja 1904. godine.

Poslije učešća u Španskom građanskom ratu, gdje se sprijateljio sa španskim pjesnikom, Federikom Garsijom Lorkom, uglavnom je bio okrenut idealima socijalne pravde i političkoj borbi za prava potlačenih.

U početku je bio pod uticajem modernista i postromantičara, potom je poetsku žestinu i čulnost kombinovao sa tradicionalnom pjesničkom formom, a oprobao se i u slobodnijoj pjesničkoj tehnici, sa nadrealističkim elementima.

Kasnije faze karakteriše jače osjećanje tuge, zbog prolaznosti svega, ali i nova vjera u ljudske i društvene vrijednosti.

Umro je 1973. godine, poslije ubistva čileanskog predsjednika, Salvadora Aljendea i dolaska na vlast desničarske vojne hunte.

Najpoznatija Nerudina djela su: pjesničke zbirke “Praznična pjesma”, “Suton”, “Dvadeset ljubavnih i jedna očajna pjesma”, “Pokušaj beskonačnog čovjeka”, “Boravak na Zemlji”, “Španija u srcu”, “Treći boravak 1935-1945”, “Opšta pjesma”, “Grožđe i vjetar” i “Elementarne ode”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.