- Advertisement -

Svijet – film: Ove godine neće biti festivala u Kanu!

Kanski festival ove godine neće biti održan, zbog pandemije virusa korona, ali će ostvarenja biti prikazana na drugim filmskim manifestacijama, potvrdio je direktor Festivala, Tjeri Fremo.

Početkom juna, Festival će objaviti listu filmova koji su trebali biti prikazani u svim selekcijama.

Među njima su “Francusko pogubljenje”, autora Vesa Andersona, zatim novi film Spajka Lija, “Tri priče” Nanija Moretija i animirani film “Duša”, studija “Piksar”…

Kako prenosi “Screen daily”, Fremo nije mogao ni da zamisli, da će doći do otkazivanja te filmske manifestacije A kategorije, koja je prvobitno bila planirana od 12. do 23. maja.

“U ovim okolnostima, uobičajeno izdanje Kana bilo je teško zamisliti, pa smo morali da uradimo nešto drugačije”, navodi Fremo.

Organizatori Kanskog festivala su u martu saopštili, da su primorani da otkažu 73. izdanje ove prestižne smotre u svijetu filma, u prvobitno planiranom terminu, a potom su sredinom aprila naveli da razmatraju sve opcije.

U međuvremenu je francuska Vlada zabranila sva masovna okupljanja do sredine jula.

Najave, da bi kanska smotra mogla da bude održana do kraja godine, ostale su bez potvrde organizatora, koji su poručili da ih ne zanima virtuelno festivalsko izdanje.

Kanski festival planira da organizuje “bioskopske događaje”, koje je Fremo nazvao “Kan izvan zidova”.

Detalji o tom programu bi tek trebalo da budu utvrđeni, a Fremo najavljuje da bi izabrani filmovi za ovogodišnji Kan mogli biti prikazani na drugim festivalima, kao što su Toronto, Dovil, San Sebastijan, Njujork, Busan, te na “Limijer festivalu” u Lionu.

Kan planira da predstavi određene filmove i na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, koji bi trebalo da počne 2. septembra.

Takođe, Kanski festival pridružiće se ostalim vodećim svjetskim filmskim festivalima, koji su, u saradnji sa “Jutjubom”, najavili za 29. maj početak zajedničkog Globalnog filmskog festivala – “Mi smo jedno”.

Na tom onlajn festivalu biće besplatno prikazani filmovi u izboru Berlinala, Kana, Venecije… A, sva prikupljena sredstva namijenjena su Fondu solidarnosti, Svjetske zdravstvene organizacije za borbu protiv pandemije virusa korona.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.