BiH: Očekuje se novi talas migranata iz Grčke

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Fahrudin Radončić, izjavio je da BiH može očekivati novi talas migranata iz Grčke, kao i da neće dozvoliti da se u Sarajevu napravi novi kamp za 3.000 ljudi.

“Tamo ih je stotinjak hiljada i oni će krenuti preko BiH prema Hrvatskoj. Znate i sami da tu imamo različita mišljenja. Ono što ja zagovaram je vrlo energičan pristup, njihovo obeshrabrivanje, zaustavljanje i legalno deportovanje. Neki drugi misle da trebamo da ćutimo, da pravimo nove kampove”, rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

On je naveo, da u BiH već ima oko 3.000 ilegalnih migranata, te dodao da bi njihov dolazak u BiH trebalo obeshrabriti medijskim i političkim radom.

“BiH mora potpuno suverenistički i bez straha da preuzme odgovornost i da jasno kaže, da ne želi da prima ilegalne migrante. Prvo, što ne znamo njihov identitet, drugo, ne možemo ekonomski podnijeti taj teret”, istakao je Radončić i dodao, da neće pristati na otvaranje granice za ilegalne migrante, po cijenu da ne bude ministar bezbjednosti, jer, kako je rekao, zna šta to znači za BiH za pet ili 10 godina.

Prema njegovim riječima, ključ je regionalna saradnja, ali i Brisel.

“Migranti ne mogu ući i izaći na granici Grčke, a da nam EU drži lekcije kako da se ponašamo prema njima. Migranti su globalni problem. Nećemo dozvoliti da BiH bude plato za migrante, gdje će određene zemlje, preko humanitarnih organizacija, vršiti izbor najkvalitetnijih kadrova, a onaj najgori dio populacije ostavljati BiH. Migranti ostaju godinama, a ne mjesec ili dva. To je ogromna bezbjednosna prijetnja, ne samo za BiH već i za EU”, zaključio je Radončić.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.