EU – Fon der Lajen: Konstruktivan prijedlog Njemačke i Francuske

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je prijedlog Francuske i Njemačke, o osnivanju Fonda za oporavak od krize izazvane širenjem virusa korona u EU.

Ona je rekla, da konstruktivan prijedlog Berlina i Pariza, prepoznaje veličinu ekonomskog izazova, sa kojim se suočava Evropa i da naglašava potrebu da se pronađe zajedničko rješenje, u čijem središtu je evropski budžet.

Francuska i Njemačka su pozvale juče na osnivanje Fonda za oporavak, u vrijednosti od 500 milijardi evra, kojim bi se ponudili grantovi zemljama i regionima, koji su najugroženiji krizom koju je izazvao virus korona.

U zajedničkom saopštenju vlasti Njemačke i Francuske, navodi se da Pariz i Berlin predlažu, da se Evropskoj komisiji da ovlašćenje za pozajmljivanje novca finansijskim tržištima u ime EU, uz istovremeno poštovanje sporazuma postignutih u okviru Unije.

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, izjavio je tokom zajedničke video-konferencije sa njemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, da Evropa izvlači pouke iz finansijske krize izazvane pandemijom virusa korona.

On je rekao, da je francusko-njemačka inicijativa veliki korak naprijed, prenio je Rojters.

Makron je, u obraćanju novinarima, istakao da su Francuska i Njemačka prvi put predložile podizanje zajedničkog duga u EU.

Francuski lider je priznao, da sporazum Francuske i Njemačke sam po sebi ne znači sporazum svih 27 članica EU, javio je AP.

“Komisija će uskoro predstaviti svoj prijedlog zemljama članicama EU i nadamo se da će francusko-njemački sporazum pomoći”, naglasio je Makron.

Merkelova je naglasila, da bi na Fond trebalo gledati kao na “jednokratno rješenje” i da je cilj napora da Evropa izađe iz krize još snažnija.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.