Kenedi – godišnjica: Patolozi oborili zvaničnu verziju atentata

Dvojica ljekara, koji su svojevremeno obavili autopsiju Džona Kenedija, potvrdila su 19. maja 1992. godine, da je predsjednik SAD pogođen sa dva metka ispaljena sprijeda i iz suprotnog pravca, što je oborilo zvaničnu verziju o jednom atentatoru.

KENEDIJEV MOZAK /NI/JE NESTAO

Najmisteriozniji atentat na jednog političara, do danas izaziva kontroverze i mnogi pisci, analitičari i kriminolozi upozoravaju na brojne propuste i nelogičnosti u istrazi.

Tako je Džejms Svenson, autor romana “Kraj dana: ubistvo Džona F. Kenedija”, predočio iznenađujuće informacije.

On tvrdi, da su svi dokazi u vezi sa Kenedijevim ubistvom sačuvani u Nacionalnom arhivu. Svi, osim jednog – Kenedijevog mozga, koji je, navodno, uzeo njegov brat Robert.

Nakon smrti, a tokom autopsije, Kenedijev mozak je stavljen u kontejner i predat na čuvanje tajnoj službi, prije nego što je trebalo da bude priključen ostalim dokazima u Arhivu.

Sljedeća destinacija je bila “sigurna soba” njegove sekretarice, Evelin Linkoln, u kojoj se nalazila i važna predsjednikova dokumentacija.

Međutim, u oktobru 1966. godine, sve je nestalo i više nikada nije pronađeno. Vjerovalo se da je mozak ukraden, da bi se prikrila činjenica da je metak pogodio prednji dio lobanje, a ne zadnji, kako je zvanično objavljeno.

Međutim, Svenson tvrdi da je Kenedi bolovao od Adisonove bolesti, rijetkog hroničnog oboljenja, za koje dugo nije postojao lijek, pa su oboljeli često umirali, te da je njegov brat, Robert Kenedi, želio da se to nikada ne sazna.

ISTRAGA NIKADA NIJE DOKAZALA DA JE OSVALD BIO NA MJESTU ODAKLE JE PUCANO

Džon Kenedi je ubijen 23. novembra 1963. godine, u Dalasu, dok se u predsjedničkoj limuzini, sa spuštenim krovom, vozio po ulicama grada – ispaljena su, navodno, tri hica iz puške, od kojih su ga dva pogodila, usljed čega je nedugo potom umro.

Nekoliko časova kasnije, uhapšen je bivši marinac Li Harvi Osvald, a potom i optužen za atentat. Osvald je tvrdio da je nevin.

Policija je nad Osvaldom sprovela parafinski test. Ustanovljeno je, da je tog dana pucao iz vatrenog oružja, ali tragovi baruta nisu pronađeni na njegovim obrazima, pa nije postojao neoboriv materijalni dokaz da je Osvald tog dana pucao iz puške.

Na osnovu toga je nekoliko godina kasnije saopšteno: “Nemamo dokaz da je Osvald pucao iz puške /iz koje je navodno ubijen Kenedi/, niti smo ga imali. Niko dosad nije bio u stanju da Osvalda `stavi`, odnosno dokaže, da je bio u zgradi sa puškom u ruci”.

Dva dana nakon hapšenja, Osvalda je, u policijskoj stanici pred TV kamerama, ubio Džek Rubi, vlasnik noćnog kluba, povezan sa organizovanim kriminalom.

FBI UHVAĆEN U LAŽI

S obzirom na to, da se detalji ubistva više nisu mogli razotkriti na Sudu, tokom narednih godina je formirano više istražnih komisija, od kojih je najpoznatija Vorenova komisija, čiji je zaključak bio, da je Osvald djelovao sam i ubio predsjednika iz nepoznatih motiva.

Glavni zaključci te komisije su bili, da je atentat izveden puškom, sa šestog sprata Skladišta knjiga, da su ispaljena samo tri metka, od kojih je jedan promašio, a dva pogodila Kenedija, odnosno jedan i pratioca Konelija.

Takođe je zaključeno da je atentator bio Osvald, te da iza atentata nije stajala nikakva zavjera – ni domaća, ni spoljna.

FBI je kasnije bio predmet kritike, zbog zataškivanja važnog detalja istrage. U izvještaju je Vorenovoj komisiji priložen Osvaldov adresar, ali je u njemu bilo izbrisano ime Džejmsa Hosija, agenta FBI-ja iz terenske kancelarije u Dalasu.

Poslije je otkriveno, da je Osvald deset dana prije atentata, došao u kancelariju FBI-ja i tražio susret sa Hostijem. Kada mu je rečeno da je Hosti odsutan, Osvald je ostavio poruku, u kojoj upozorava FBI “da prestane uznemiravati njegovu suprugu, inače će dići u vazduh sjedište FBI-ja ili dalaske policije”.

Odmah nakon što je Rubi ubio Osvalda, Hosti je, prema naređenju svog pretpostavljenog, uništio poruku, tako što ju je iscijepao. Taj detalj je otkriven tek sedamdesetih godina prošlog vijeka, prilikom ispitivanja koje je sproveo Kongresni odbor o atentatima.

KONGRESNA KOMISIJA: ČETIRI, UMJESTO TRI METKA – UBISTVO DIO ZAVJERE

1968. godine, tadašnji ministar pravde, Remzi Klark, sastavio je četvoročlanu komisiju medicinskih i forenzičkih stručnjaka, koja je utvrdila da je predsjednik pogođen sa dva metka, ispaljena “sa visine” i “otpozadi”.

I predsjednik SAD, Džerald Ford, formirao je posebnu istražnu komisiju, za istraživanje djelovanja CIA u SAD, nazvanu po potpredsjedniku, Nelsonu Rokfeleru, koji je bio na njenom čelu.

Objavljivanje dokumentarnih snimaka /tzv. “Zapruderov film”/, na kojim se vidi trenutak atentata, odnosno trzaj predsjednikove glave ulijevo, koji je mnogima bio dokaz da je kobni hitac ispaljen zdesna, odnosno sa travnatog brežuljka – bio je podsticaj Komisiji da počne istraživati eventualnu ulogu CIA u samom atentatu.

Ipak, nije bilo dokaza o umiješanosti CIA u atentat.

1976. godine, Predstavnički dom Američkog kongresa je formirao posebno istražno tijelo, čiji je zadatak bio da rasvijetli okolnosti atentata na Kenedija /i Martina Lutera Kinga/, a koje je tek 1979. godine objavilo konačne zaključke.

Oni su bili kritični prema zaključcima Vorenove komisije. Najvažnije je bilo odbacivanje teorije “usamljenog strijelca”, iako se Osvald i dalje smatrao atentatorom.

Na osnovu audio-snimaka dalaske policije, ustanovljeno je da su na Kenedijevu kolonu ispaljena četiri, umjesto tri metka, odnosno da je Osvald sa šestog sprata ispalio tri metka, a četvrti je ispalio nepoznati saučesnik.

Ova komisija je utvrdila, da je vrlo vjerovatno da je predsjednikova smrt posljedica zavjere.

Komisija je, takođe, navela da “ne može dokazati” da su zavjeru inicirali, odnosno u njoj učestvovali SSSR, Kuba, kubanski antikastrovski emigranti, CIA, FBI, tajna služba, odnosno grupe ili pojedinci povezani sa američkim organizovanim kriminalom.

Tako je do danas, atentat na Kenedija ostao u sijenci tvrdnji da je istina zataškana, a brojne istražne komisije su samo dodatno učinile nejasnim okolnosti ubistva.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos