Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija saglasni da granice budu otvorene 1. juna

Srbija je, s ciljem promovisanja ekonomskih aktivnosti, saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera, rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, na video-konferencijskom sastanku predstavnika Visokog savjeta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije.

Vučić je naglasio, da je međusobni dogovor, za ublažavanje ograničenja za prelazak granice, jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Učesnici sastanka, na kom je razgovarano o postepenom popuštanju mjera, radi olakšavanja transporta ljudi i robe, kao i turističkih putovanja između zemalja kvadrilaterale, zaključili su da se sve četiri zemlje uspješno bore sa virusom korona i konstatovali, da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer, Kirjakos Micotakis, predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja, predviđeno od 15. juna.

Na video-konferenciji je dogovoren i susret Visokog savjeta u Bugarskoj početkom juna, gdje će, prije sastanka Savjeta, biti održan i susret Vučića i premijera Bugarske, Bojka Borisova, tokom kog je planiran razgovor o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

U saopštenju je navedeno, da će to biti prvi susret, kojim će biti nastavljena dobra praksa tromjesečnih sastanaka lidera Visokog savjeta.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.