BiH – godišnjica simbola: Vestendorpov grb, za zemlju bez zajedničkog identiteta

Visoki predstavnik u BiH, Karlos Vestendorp, izabrao je i nametnuo grb BiH, 20. maja 1998. godine, pošto se članovi Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti o tome.

Grb je samo jedan od nametnutih simbola današnje BiH, oko kojih nije bilo, a ni danas nema, zajedničkih pogleda tri naroda.

Vestendorpov grb je zamijenio dotadašnji ratni grb, koji je proglasila ratna vlada Alije Izetbegovića, sa heraldičkim ljiljanima, a koji je tokom sukoba postao gotovo isključivi simbol bošnjačkog naroda.

Većina građana BiH ne razumije simboliku grba, niti ga prepoznaje kao svoj.

Prema nekim objašnjenjima, žuti trougao na grbu, trebao bi da simbolizuje geografski oblik BiH, njegove tri stranice simbolišu navodno tri konstitutivna naroda, a žuta boja – Sunce.

Plava boja simbolizuje nebo ili međunarodne organizacije /UN ili EU/, a zvijezde su, takođe, prema nekim objašnjenjima, simbolička veza sa zastavom EU.

Grb, kao i zastava i himna današnje BiH, ne predstavljaju volju građana i naroda koji u njoj žive, već su, uglavnom, nametnuti u nedostatku bilo kakve istorijske ili nacionalne veze i konsenzusa među narodima u BiH.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos