UN – korona: Pandemija izaziva siromaštvo i glad u Africi

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš ,upozorio je da bi milioni ljudi mogli da zapadnu u ekstremno siromaštvo u Africi, zbog pandemije virusa korona i pozvao na “globalnu solidarnost” sa ovim kontinentom.

“Pandemija ugrožava napredak Afrike. Pogoršaće stanje dugotrajne nejednakosti i povećaće glad, neuhranjenost i osjetljivost na bolesti”, saopštio je Gutereš.

On je čestitao Africi na brzom odgovoru na pandemiju, za koju je rekao da je odnijela više od 2.500 života na kontinentu i napomenuo, da je do sada prijavljeno manje slučajeva nego što se očekivalo, prenio je AFP.

“Afričke zemlje trebaju da imaju brz, jednak i priuštiv pristup eventualnoj vakcini i liječenju i to mora biti posmatrano kao globalna roba”, rekao je generalni skeretar UN.

On je dodao, da je pandemija i dalje u “početnim danima” u Africi i napomenuo da bi situacija “mogla brzo da eskalira”.

“Globalna solidarnost sa Afrikom je imperativ – sada, da bi oporavak bio bolji”, rekao je Gutereš.

Među njegovim preporukama je “međunarodna akcija, radi jačanja zdravstvenih sistema u Africi, očuvanja snabdijavanja hranom i izbjegavanja finansijske krize”.

On je pozvao da međunarodna zajednica sakupi 200 milijardi dolara dodatne pomoći, da bi pomogla Africi u oporavku od epidemije.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.