- Advertisement -

Korona virus – istraživanja: Klima /ne/ utiče na širenje zaraze

Naučnici sa Univerziteta Prinston procjenjuju, da temperatura na sjevernoj polulopti vjerovatno neće znatnije uticati na pandemiju virusa korona.

Studija sa Prinstona, objavljena u časopisu “Science”, ne isključuje povezanost više temperature i slabljenja virusa, ali zaključuje da je uticaj klime na pandemiju – “skroman”.

“Naša otkrića pokazuju, da će bez efikasnih mjera kontrole, virus nastaviti da se širi i tokom toplijeg i vlažnijeg vremena. Ono neće značajnije obuzdati pandemiju”, piše u studiji.

Iako klimatski uticaji, posebno vlažnost, imaju ulogu u širenju drugih virusa korona i gripa, autori kažu da je u ovom slučaju važniji izostanak većeg imuniteta na virus.

Naučnici sa Prinstona navode, da u zemljama poput Brazila, Ekvadora ili Australije, toplije vrijeme nije imalo većeg uticaja na pandemiju.

Bez mjera kontrole ili vakcine, virus će nastaviti da se širi među velikim dijelovima svjetske populacije i tek će kasnije postati sezonska bolest, nakon što se smanji broj neizloženih ljudi, odnosno osoba bez imuniteta”, navode naučnici.

Za potrebe studije, oni su sproveli nekoliko simulacija o tome, na koji bi način virus mogao reagovati u različitim klimatskim uslovima. Pokazalo se da je klima postala značajan faktor, tek nakon što su veliki dijelovi populacije stekli imunitet.

I naučnici sa Harvarda su objavili veliko istraživanje o toj temi – oni tvrde da bi virus korona mogao biti sezonski.

“Analiza širenja virusa na 3.739 lokacija po svijetu, potvrdila je pretpostavku o sezonskom javljanju sars-kov-2 virusa. Vrijeme nije, naravno, jedini faktor, tako da se ne treba potpuno opustiti i vratiti na staro”, navode sa Harvarda.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.