Vladika Joanikije: Vladari ne mogu da osnivaju Crkvu

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, izjavio je da nijednom vlastodršcu ovog sveta, pa ni predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, ne pripada pravo da osniva bilo koju crkvu, naročito ne pravoslavnu, a izjavama da će osnovati ili obnoviti crnogorsku crkvu, on direktno krši Ustav države, čiji je predsjednik.

Vladika Joanikije je ocijenio da su sve Đukanovićeve izjave o crkvi, antiustavne i anticivilizacijske.

“Da ne govorimo o tome, koliko su u suprotnosti sa vjerom i kanonskim poretkom crkve. Čudi me da i dalje priča o obnavljanju i osnivanju crnogorske crkve, kada je za njegove vladavine već takva kvazicrkvena i proustaška tvorevina osnovana. Predvodi je udbaški raspop Dedeić”, rekao je vladika Joanikije za “Blic”.

Epsikop budimljansko-nikšićki je upitao, “zar nije bilo dosta bruke Crne Gore sa tom družinom, nego joj treba još jedno zastiđe”.

“Ako je i od Đukanovića, mnogo je”, kaže vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, zbog čijeg je privođenja i hapšenja, narod u gotovo svim gradovima izašao na ulice u znak protesta, a policija reagovala brutalno, upotrebljavajući silu.

Predsjednik Crne Gore, nakon što su građani sami iznova krenuli u litije, a on odgovorio hapšenjem vladike Joanikija i osmorice sveštenika, iznio je tvrdnje da će osnovati “crkvu pravoslavnih Crnogoraca”, ali i da će ono što je SPC “otela, opet biti vraćeno Crnoj Gori”. Time je Đukanović još jednom javno potvrdio da nastoji da oduzme najvrednije hramove Mitropolije crnogorsko-primorske.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.