Beograd dobija park Diane Budisavljević

Park na Savskom keju, u Beogradu, biće nazvan Park Diane Budisavljević, koja je spasavala srpsku djecu iz ustaških logora, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odlučila je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

Prijedlogom, koji je podnio zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, u svojstvu građanina, a koji je Komisija usvojila, predviđeno je i da se u parku, koji se proteže od Brankovog mosta, do Beton hale ispod Kalemegdana, podigne i spomenik ovoj humanitarki, objavio je Beoinfo.

“Kao što je svima poznato, Diana Budisavljević, hrabra Austrijanka, svojim je požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu, učinila je nešto što Srbija nikad neće zaboraviti. Tokom Drugog svetskog rata je spasila nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, odnosno više od 15.000 dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, naveo je Vesić u prijedlogu.

On je istakao, da je borba Budisavljevićeve bila jedinstvena i da se ona ne smije zaboraviti.

Članovi Komisije su usvojili inicijativu, da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese ime Savski park.

Usvojen je i prijedlog da se u Beogradu podignu spomenici prvom predsjedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.