Godišnjica smrti: Viktor Igo – veliki pisac realizma i prijatelj Srbije…

Francuski pisac, Viktor Igo, najveći pjesnik Francuske 19. vijeka, rodonačelnik francuskog realizma, jedan od klasika svjetske književnosti i prijatelj Srba, umro je 22. maja 1802. godine.

Bio je veoma angažovan u političkom životu, prvo kao monarhista, a potom kao republikanac.

Pod Lujem Filipom je postao akademik, a 1848. godine poslanik u Ustavotvornoj skupštini.

Poslije državnog udara Napoleona Trećeg, 1851. godine je protjeran i nakon toga je živio u izgnanstvu u Belgiji i Engleskoj, ali kad je 1870. godine palo Drugo carstvo, trijumfalno je dočekan u Parizu, gdje je do smrti /1885. godine/ neumorno stvarao.

Igo je bio veliki prijatelj Srba i podržavao je njihovu borbu za oslobođenje od Turaka. Napisao je vatreni članak – “Za Srbiju”.

“…Tu, sasvim blizu nas, pred našim očima, ubijaju, pale, pljačkaju, istrebljuju ljude… kolju očeve i majke, prodaju djevojčice i dječake, djecu koja su još suviše mala, da bi bila prodata, sijeku sabljom na dvoje;

Zajedno sa kućama spaljuju porodice; broj stanovnika u nekoj varoši, za nekoliko časova smanji se od 9.000 na 1.300… Kada će se završiti mučeništvo tog herojskog malog naroda?”, opisivao je Igo, 29. avgusta 1876. godine, stradanje Srba pod turskom okupacijom.

Igo je pisao pjesme, drame, romane, eseje i pamflete.

Među Igoovim djelima su romani: “Jadnici”, “Bogorodičina crkva u Parizu”, “Rabotnici na moru”, drame: “Ernani”, “Lukrecija Bordžija”, “Rij Blaz”, te političko-satirična zbirka pjesama protiv Napoleona Trećeg – “Kazne”, kao i pamflet “Napoleon Mali”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos