Kosmet – Iguman Sava Janjić: Situacija sa Dečanima je sve teža

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, izjavio je da je, bez obzira na sve apele međunarodne zajednice, situacija u vezi sa ovim srpskim srednjevjekovnim manastirom sve teža i da cilj albanskih klanova nije samo da manastiru oduzmu imovinu, već i da naprave auto-put pored njega.

“Međunarodni predstavnici čvrsto stoje na poziciji odbrane prava manastira, ali lokalni klanovi, pod jakim uticajem Ramuša Haradinaja, su na ovom prostoru iznad zakona i ne poštuju ni odluke sudova, niti zakone /samoproglašenog/ Kosova”, rekao je iguman Janjić.

On je za “Blic” istakao, da je zato prisustvo KFOR-a neophodno i da zato manastir praktično već 20 godina živi u opsadnom stanju.

“Ovih dana se ponovo otvaraju radovi na proširenju i postoji opasnost da se nastave i u zaštićenoj zoni oko manastira, što je zabranjeno zakonom”, naveo je iguman Janjić.

On je podsjetio, da su protiv manastira Visoki Dečani godinama vršeni brojni pritisci, kako bi se monaštvo protjeralo i manastir uništio, a da su prije dvije godine svi ambasadori i predstavnici zemalja EU u Prištini, poslali jasnu poruku iz Dečana, da se zakon mora poštovati.

“Za sada se radovi na auto-putu prema Crnoj Gori vrše oko zaštićene zone i postoji jasna namjera da se međunarodna zajednica i manastir dovedu pred svršen čin”, upozorio je iguman Visokih Dečana.

Iguman Janjić je istakao, da bi međunarodna zajednica svaku dalju podršku institucijama u Prištini trebala konkretnije da uslovi i navodi da je Stejt department u svom izvještaju postavio pitanje, zašto nisu preduzete mjere protiv čelnika opštine Dečani.

Ambasade SAD i Velike Britanije, kao i kancelarije EU i OEBS-a su zatražile od prištinskih vlasti, da konačno, nakon čak četiri godine, sprovedu presudu Ustavnog suda i Visokim Dečanima vrate imovinu od 24 hektara.

Manastir Visoki Dečani, koji se nalazi jugozapadno od Peći, zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana, a inicijativu za njegovu gradnju je dao Sveti Sava.

Građen je od 1327. do 1335. godine, od mermernih kvadara u dvije boje, a po svojoj graditeljskoj složenosti, crkva predstavlja skladno prožimanje elemenata zapadnog – romanike i gotike, i istočnog – vizantijskog stila, sa već postojećim tradicijama srpske umjetnosti.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos