- Advertisement -

Srbija – dijaspora: Upozorenje biračima u inostranstvu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije, upozorilo je da nijedan organ države ne stoji iza sajta “Hoću da glasam” /hocudaglasam.com/, na kom se navodi da građani Srbije, koji žive u inostranstvu, mogu da na toj internet stranici ostave lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

“Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana, za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu, propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku”, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se ističe, da ta procedura podrazumijeva podnošenje ličnog zahtjeva, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije.

Oni te zahtjeve propisanim procedurama prosljeđuju opštinskim, odnosno gradskim upravama, prema mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva, nakon čega te uprave donose rješenje o upisu podatka u birački spisak, da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mjestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke, budući da postoji mogućnost njihove zloupotrebe, ističe se u saopštenju.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.