- Advertisement -

Kreševo: Ženka medvjeda leži nepomično, mladunci bježe od ljudi

Ženka medvjeda je pronađena jutros, kako nepomično leži na kamenolomu, u Bjelovićima kod Kreševa, dok dvoje mladunčadi bježe od ljudi, koji pokušavaju da joj se približe.

Direktor Veterinarske stanice Kreševo, Juro Čalaga, rekao je za N1 da je riječ o ženki, koja je možda povrijeđena ili otrovana.

“Nije lako utvrditi, pošto je pokretna i ne može joj se prići. Sada je posmatramo, pa ćemo vidjeti šta će se dalje dešavati”, kaže Čalaga.

Mladunčad su preplašena i bježe od lovaca i ljudi, koji su u blizini. Oni pokušavaju i da joj daju vode.

S obzirom na to da su medvjedi zaštićene životinje, potrebno je preduzeti zvanične mjere.

Ženka medvjeda je u međuvremenu izvučena iz provalije, a na lice mjesta stigle su ekipe sa Veterinarskog i Poljoprivrednog fakulteta iz Sarajeva.

Ženka će biti uspavana, kako bi se ustanovilo njeno stanje i stvarni razlozi povreda, ali nije izvjesno da li će preživjeti, javila je Televizija N1.

Sa njom su bila i dva mladunčeta koja su, dolaskom ljudi, pobjegli u šumu. Ukoliko majka ne preživi, mladunčad će preuzeti Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Ženku medvjeda su jutros pronašli radnici, koji su je uspjeli izvući iz provalije, u koju je upala zbog stanja u kojem se nalazi.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.