Region – EU: Uvesti Zapadni Balkan u uniju

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Žozep Borelj, poručio je da treba održati namjeru, da zapadni Balkan bude uveden u EU.

Borelj je, u obraćanju njemačkim ambasadorima, tokom video-konferencije ocijenio, da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima i dodao da je “bitka narativa” posebno vidljiva na zapadnom Balkanu.

“U svijetu se dešavaju mnoge dramatične promjene, pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbjednosno i tehnički zastupljenija. Virus korona je prva velika kriza u posljednjim decenijama, gdje SAD ne predvode globalni odgovor. Gdje god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine”, rekao je Borelj.

On je naglasio, da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana, bilo od Vašingtona ili Pekinga, prenosi Tanjug.

“Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim dijelovima. Svijet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspješan, manje ravnopravan, a više izdjeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla”, poručio je Borelj ambasadorima Njemačke u svijetu.

Njemačka od 1. jula preuzima predsjedavanje Savjetom EU od Hrvatske.

Ranije je bilo najavljeno, da će zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta njemačke agende, do kraja 2020. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos