Slovenija – afera: Zašto su umirali štićenici staračkih domova?

Slovenačke vlasti negiraju optužbe da su štićenicima domova za stare, tokom epidemije virusa korona, uskraćivale liječenje u bolnicama i odbacuju tvrdnje da je to razlog što je od ukupnog broja umrlih u toj zemlji, 80 odsto smrtnih slučajeva bilo u smještajima za stara lica.

Ministar zdravlja, Tomaž Gantar, odbacuje opružbe poslanika stranke “Ljevica”, koji tvrde da su teško oboljeli stari ostavljani da umru po domovima.

Poslanici “Ljevice” su prenosili informacije, prema kojima su postojali spiskovi “otpisanih lica”, kojima je određivano koga poslati u bolnicu, a koga ne.

Među 107 smrtnih slučajeva, kod zaraženih virusom korona u Sloveniji, najviše je onih koji su živjeli u domovima za starije i nemoćne, i to oko 80 odsto, navode slovenački mediji.

Gantar je upozorio, da su štićenici tih ustanova u prosjeku stari 86 godina, te da su mnogi preminuli, uz kovid-19, imali i druge bolesti.

U javnost je sa optužbama prvo izašao Dušan Keber, nekadašnji ministar zdravlja Slovenije, koji tvrdi da su “spiskovi za odstrel” postojali i da su “stručni konzilijumi” nekim starijim ljudima unaprijed odredili smrtnu kaznu, odnosno da nisu predvidjeli njihovo liječenje, u slučaju da se zaraze.

Keber je, zbog toga, “pobjedu nad kovidom-19” , kako su je označile vlasti, cinično preimenovao u “Janšinu /Janša/ penzionu reformu”.

Mediji su pisali, da je poslije ulaska virusa u Dom za stare u Šmarju, u bolnici u Celju osnovan svojevrstan kozilijum, koji su činili direktor te ustanove, jedan ljekar specijalista i jedan ljekar opšte medicine, koji su pregledali kartone štićenika doma i davali preporuku o “svrsishodnosi liječenja” svakog od njih.

To je, prema tvrdnjama onih koji prozivaju slovenačke vlasti, zapravo, bila odluka koga liječiti, a koga ne.

Slovenački mediji napominju, da su se zaposleni u slovenačkim domovima za stare, od početka epidemije žalili da nemaju potrebnu opremu za njegu oboljelih štićenika, kao i da za tako nešto nema potrebnog kadra sa medicinskim znanjem.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos