Indija – toplotni talas: Temperatura dostigla 50 stepeni Celzijusovih!

Indija je zahvaćena toplotnim talasom, tokom kog je temperatura na pojedinimm mjestima dostigla 50 stepeni Celzijusovih, a glavni grad Nju Delhi, prolazi kroz najtopliji maj u prethodne dvije decenije.

Meteorološka služba je saopštila, da se veoma toplo vrijeme očekuje na sjeveru Indije još nekoliko dana, uz “ozbiljnu vrelinu u izolovanim džepovima”.

Dok globalna temperatura raste, toplotni talasi su sve češća prijetnja u ovoj zemlji, naročito tokom maja i juna. Prošle godine su umrle desetine ljudi.

Meteorolozi su objavili da je juče najtoplija bila sjeverna država Radžastan, sa izmjerenih 50 stepeni, dok je u dijelovima Pundžaba, Hatjane i Utar Pradeša, zabilježena temperatura niža tek za nekoliko stepeni.

U dijelovima Nju Delhija, jučerašnji dan je bio najtopliji u maju, u posljednjih 18 godina, a izmjereno je 47,6 stepeni Celzijusovih, prenio je AFP.

Ove godine, za sada nije bilo smrtnih slučajeva usljed velike toplote. Prema ranije objavljenim podacima, od 2015. godine, toplotni talasi su odnijeli 3.500 života.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.