Beograd dobija spomenik i park Diane Budisavljević

Na sjednici Skupštine grada Beograda, prvoj poslije vanrednog stanja, usvojene su odluke o podizanju više spomenika u glavnom gradu Srbije, među kojima je i spomenik Diani Budisavljević, heroini, koja je u Drugom svjetskom ratu spasila više od 15.000 srpske djece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Osim toga, potez od Brankovog mosta do Beton hale, biće preimenovan u “Park Diane Budisavljević”, u kom će biti podignut i spomenik ovog hrabroj Austrijanki.

Diana Budisavljević je, tokom Drugog svjetskog rata, spasila nekoliko hiljada srpske djece iz logora u Jasenovcu, odnosno više od 15.000 djece iz logora smrti u NDH, a cilj joj je bio da tu decu zbrine i nađe im roditelje.

Donete su odluke o podizanju spomenika čuvenom arhitekti Aleksandru Deroku na Topličinom vencu, u neposrednoj blizini mjesta gdje je živio, kao i vojvodi Prvog srpskog ustanka, Petru Nikolajeviću Moleru na Vračaru, te podizanje spomen klupe hroničaru Zemuna, Branku Najholdu, na Zemunskom keju.

Inicijativu za “Park Diane Budisavljević” i spomenik, podnio je zamjenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, ali u svojstvu građanina, a narednih sedmica biće objavljen konkurs, na koji trebaju da se jave umjetnici.

Vesić je istakao da, iako nije riječ o državljanki Srbije, iako herojsko djelo koje je izvršila nije učinjeno u Srbiji, Diana Budisavljević zaslužuje više nego iko, da dobije spomenik u Beogradu.

“Posebno sam srećan zbog Diane Budisavljević, jer je veličina njenog dela potpuno nesporna. Ako negde treba da postoji njen spomenik, on treba da postoji u Srbiji jer, iako nije živela ovde, njeno delo najviše se ticalo srpskog naroda”, rekao je Vesić.

Objašnjavajući inicijativu, da se izgradi spomenik Petru Nikolajeviću Moleru u Molerovoj ulici, Vesić je rekao da bi taj spomenik predstavljao podsjetnik na to da njegujemo i taj dio srpske istorije, kao podsjećanje na umjetnika koji je bio prvi predsjednik srpske Vlade, u doba Karađorđa.

Vesić je istakao, da Beograd mora još više da radi na kulturi sjećanja, te najavio projekat postavljanja 150 tabli, kojima će biti obilježene kuće, u kojima su se dešavali značajni istorijski događaji.

Vesić je naveo, da Beograd ima za sada šest, ali da će uskoro imati sedam zaštićenih kulturno-istorijskih cjelina na teritoriji grada, među kojima su Dositejev licej, Ulica kneza Mihaila, prostor oko Hrama Svetog Save i drugi, te dodao da više neće biti moguće, da u nekoj kulturno-istorijskoj cjelini, nikne zgrada sa “staklenom” fasadom, nego mora da izgleda u skladu sa istorijskom cjelinom, čiji je dio.

Na sjednici je odlučeno i da će park kod “Beograda na vodi”, biti nazvan Savski park.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.