Najbolji čovjekov prijatelj pomažu u otkrivanju COVID-19

Pseći njuh je mnogo jači od ljudskog osjećaja za mirise. Psi mogu da otkriju sve – od aroma u vazduhu do organizama u prašini. A možda mogu da nanjuše i koronavirus koji izaziva COVID-19.  Naučnici vjeruju da je pseće čulo mirisa deset do sto hiljada puta jače od ljudskog. Lovački psi, kao što su biglovi i zlatni retriveri imaju posebno istančan njuh. Vučjaci se najčešće koriste za otkrivanje eksploziva i narkotika, a u laboratorijama, različite rase pasa obučavaju se da prepoznaju uzorke mokraće ili pljuvačke osoba oboljelih od malarije, raka ili Parkinsonove bolesti.
Škola za obuku pasa SK9 realizuje projekat u saradnji sa iranskom vojskom i medicinskim vlastima u Teheranu.
Slične obuke pasa sprovode se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj I Finskoj. Još nije jasno koja supstanca daje urinu karakterističan miris. Korona-virus ne uzrokuje samo plućne tegobe, već izaziva oštećenja u bubrezima i drugim organima i to, kako se pretpostavlja, menja miris urina.
Takođe, psi bi mogli da pronjuškaju zgrade koje su ispražnjene zbog korone, a zatim dezinfikovane, poput staračkih domova ili bolnica. Tu bi onda život mogao da se vrati tek kada psi daju zeleno svetlo.
Izvor Reuters
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos