Srbija – kinematografija: Snimanje filma ”Košare”, počinje 28. juna

Snimanje igranog filma “Košare”, posvećenog borbama Vojske Jugoslavije protiv pripadnika OVK, na istoimenoj karauli, na jugoslovensko-albanskoj granici, tokom NATO bombardovanja 1999. godine, počeće 28. juna, najavila je danas filmska ekipa.

Režiser, Balša Đogo, rekao je na konferenciji za novinare da se premijera filma, koji će biti rađen na osnovu svjedočenja vojnika, koji su učestvovali u borbama, očekuje u februaru naredne godine.

“Postoje filmovi i serije koje je nemoguće snimiti bez pomoći države i ovakav vojni film je nemoguće snimiti bez pomoći države i vojske”, istakao je Đogo.

On je naveo, da glavni tok priče prati vojnike, koji su 1998. godine došli na služenje vojnog roka.

Predsjednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Jelena Trivan, ocijenila je da će to biti veliki i ozbiljan film i da će zahtijevati mnogo lokacija, kao i pomoć Vojske, te glumce sa albanskog govornog područja.

Trivanova je najavila da će se snimati i film o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, kao i o progonu srpskog stanovništva iz Hrvatske u vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Glumac, Svetozar Cvetković, rekao je da film “Košare” treba da prikaže ljude, koji su pokušali da odbrane “ono što je naše”.

On je naglasio da treba prikazati ljude, koji su nosili iskrenu ljubav prema svojoj zemlji, narodu i onima koji ih čekaju kod kuće.

Glumac, Viktor Savić, rekao je da mu je čast da učestvuje u projektu od nacionalnog značaja i da poznaje svjesnost i nacionalnu budnost režisera.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a, predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.

Neprijatelj je bio višestruko nadmoćniji, pa se nešto više od 1.000 srpskih vojnika branilo od napada neprijatelja, koji je brojao između 5.000 i 6.000 Albanaca.

Najveći dio srpskih snaga na Košarama, činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, koji su u prosjeku imali između 19 i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan ruski dobrovoljac.

Srpska vojska je odolijevala napadima, sve do 14. juna 1999. godine, kada se po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova i Metohije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos