Srbija se ne smiruje nakon izbacivanja Desanke Maksimović iz škole!

Udruženje književnika Srbije, zatražilo je danas odgovore i odgovornost onih, koji su poznatu srpsku pjesnikinju, Desanku Maksimović, proglasili “nižerazrednom” pjesnikinjom u srpskim školama.

“Ne samo da ne tražimo pomilovanje, već odgovor/nost/ nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda, upravo tamo gde on treba da se oblikuje u školama”, naglašavaju iz Udruženja.

Iz Udruženja poručuju, da je njena zbirka “Tražim pomilovanje”, među najboljim pjesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

Čini se, ističu iz ovog udruženja, da smeta, što se u njima pjeva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima, kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasljeđa.

Udruženje navodi, da je ovaj čin i uvreda za srpske učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se u obrazloženju, zbog čega je izbačena tvrdi, da se “vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe”, te da “postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj”.

“Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih”, pitaju iz Udruženja.

Udruženje književnika Srbije ističe, da ima obavezu da postavi ova pitanja i zahtjeve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo je govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvjete u Srbiji.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije, donio je odluku prije dva dana, da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pjesnikinje “Tražim pomilovanje”.

Ministar prosvjete Srbije, Mladen Šarčević je rekao, da to neće dozvoliti i da ta odluka nije konačna, dok je premijerka, Ana Brnabić poručila, da Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema Srbije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos