Korona – istraživanje: Stariji muškarci najmanje zabrinuti zbog pandemije

Novo istraživanje u SAD pokazuje da su stariji muškarci, iako spadaju u najranjiviju grupu, najmanje zabrinuti zbog virusa korona i najmanje mijenjaju ponašanje tokom pandemije.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u SAD je 80 odsto žrtava kovida-19 starije od 65 godina, a među njima je najviše muškaraca.

S obzirom na to, očekivalo bi se, da su muškarci stariji od 65 godina zabrinutiji i oprezniji, kada je riječ o virusu. Ali, istraživanje pokazuje da su upravo oni demografska grupa, koja najmanje mari za to.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu “Gerontološki žurnali”, ukazuju na činjenicu da starije muškarce treba više edukovati, kako bi što bolje shvatili koliki rizik predstavlja izlaganje virusu korona.

Američki naučnici su podijelili aktere istraživanja u dvije starosne grupe – jednu od 18. do 35. godine i drugu od 65. do 81. godine.

Zatim su ih zamolili da odgovore na upitnik o percepciji rizika, te zabrinutosti i promjenama u svom ponašanju, poput nošenja maski ili učestalg pranja ruku tokom pandemije.

Studija pokazuje, da je većina ispitanika umjereno zabrinuta pandemijom, a 80 odsto njih je promijenilo ponašanje.

Ustanovljeno je i da su stariji muškarci bili manje zabrinuti od ostalih, te su svoje ponašanje najmanje prilagodili pojavi virusa.

Gerontolog i psiholog sa državnog Univerziteta u Džordžiji, Sara Barber, koja je autor studije, navodi da stariji muškarci “ne samo da iskazuju manje negativnih emocija u svakodnevnom životu, već i manje boluju od posttraumatskog simptoma, koji je posljedica prirodnih katastrofa i terorističkih napada”.

“U uobičajenim okolnostima, dobro je kada se ne brine previše o problemima. Ali, kada je riječ o kovidu-19, manje brige bi moglo značiti i manje zaštitnih mjera i promjena ponašanja”, upozorava ona.

Bez obzira na to, Barberova smatra kako starije muškarce ne treba podsticati da više brinu u novonastalim okolnostima. Ona ističe da je u tom slučaju “zabrinutost povezana i sa povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, te lošijim mentalnim zdravljem”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos