Srbija – BiH: Beograd želi saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH

Foto: SRNA

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i želi dobru saradnju sa vlastima BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Dačić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, sa ministarkom inostranih poslova u Savjetu ministara, Biserom Turković, rekao da je Srbija, koja želi dobre odnose sa BiH, suštinski zainteresovana za stabilnost u regionu.

On je rekao, da je BiH jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je spoljnotrgovinska razmjena u prošloj godini iznosila približno dvije milijarde evra.

“Nadam se da ćemo ove godine to i premašiti”, rekao je Dačić i naglasio, da dvije zemlje imaju obostrani interes za razvoj niza infrastrukturnih projekata.

Dačić je rekao i da je Srbija opredijeljena da sva otvorena pitanja iz prošlosti rješava dijalogom i razgovorom, a isti stav je o tom pitanju iznijela i Turkovićeva u ime BiH.

Ona je rekla, da BiH i Srbija imaju dobre odnose, koje treba njegovati, da bi bili još dinamičniji i čvršći.

Turkovićeva je zahvalila Srbiji što je odobrila da BiH otvori Generalni konzulat u Novom Pazaru, podsjetivši da je Srbija ranije otvorila svoje konzulate u Banjaluci i Mostaru.

Ona je rekla, da je sa Dačićem razgovorala i o migrantskoj krizi, ukazavši da su obje zemlje opredijeljene da štite svoje interese.

“Nažalost, kao Mađari ne možemo da riješimo pitanje migranata i tu moramo razgovarati i sa EU i sa zemljama iz kojih dolaze”, rekla je Turkovićeva.

Upitana o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i obilježavanju 11. jula u Srebrenici, Turkovićeva je rekla da, zbog virusa korona, još nije izvijesno kako će se sve to tačno dešavati.

“Srebrenica je bila nešto, što se nije smjelo dogoditi i što se nikada više i nikome ne smije desiti”, rekla je Turkovićeva i naglasila, da oni, koji su odgovorni, trebaju da budu individualno kažnjeni, kako se to nikada više ne bi ponovilo.

Dačić i Turkovićeva su razgovarali i o problemima u vezi isplate stare devizne štednje, o graničnoj liniji između dvije zemlje, kao i o problemima nestalih.

Sagovornici su, kako su prenijeli novinarima, razgovarali i o međusobnoj podršci dvije zemlje u međunarodnim organizacijama.

Turkovićeva je prva ministarka, koja je po slabljenju virusa korona, u Beogradu razgovarala sa Dačićem.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos