Srbija – NATO: Prije 21 godinu potpisan Kumanovski sporazum

Na današnji dan, prije 21 godinu, potpisan je Kumanovski sporazum, kojim je poslije 78 dana završeno NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Sporazum je, između ostalog, podrazumijevao povlačenje Vojske Jugoslavije i policije Srbije sa područja Kosova i Metohije, što je i urađeno u narednih 11 dana.

Definisana je kopnena i vazdušna zona bezbjednosti između Kosova i Metohije i centralne Srbije, kao i dolazak međunarodnih snaga KFOR-a.

Uz vojsku i policiju, Kosovo i Metohiju je napustilo i srpsko i nealbansko stanivništvo, koje je tada bilo izloženo pojačanim napadima Albanaca.

Dan poslije potpisivanja Kumanovskog sporzuma, Savet bezbjednosti UN je usvojio Rezoluciju 1244, kojom je odbreno uspostavljanje privreme misije UN /UNMIK/ na Kosovu i Metohiji.

Odluka o agresiji na SR Jugoslaviju je doneta bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana.

SR Jugoslavija je napadnuta, pod izgovorom da je krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

U NATO bombardovanju SR Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, poginulo je više od 2.000 ljudi, a skoro 5.000 je ranjeno.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos