EU – Kina: Brisel neće započeti ”hladni rat” sa Pekingom

EU neće započeti hladni rat protiv Kine, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj.

On je rekao da je Peking obaviješten o stavu Brisela.

“Rekao sam /kineskom ministru spoljnih poslova Vang Jiu/: `Ne brinite, Evropa neće započeti bilo kakav hladni rat sa Kinom`”, istakao je Borelj.

Izjava Borelja je uslijedila u vrijeme kada se Brisel i Peking pripremaju za samit EU i Kine, usljed tenzija zbog optužbi Vlada zemalja članica Unije, koje tvrde da Kina namjerno širi dezinformacije u vezi sa pandemijom virusa korona.

Peking oštro odbacuje takve optužbe, podsjetio je “Sputnjik”.

Borelj je prošlog mjeseca priznao, da je na Brisel izvršen pritisak da odabere stranu usljed rastućih tenzija između SAD i Kine, ali je iz EU saopšteno, da blok planira da prati sopstvene interese i da izbjegava da bude instrument, koji će koristiti bilo koja strana.

Odnosi EU i Kine su takođe narušeni zbog odluke Pekinga da uvede novi zakon u Hong Kongu, kao i zbog kritikovanja takvog poteza iz EU.

Borelj je izjavio da zakon, koji zabranjuje izdaju i bilo kakve druge postupke koji bi mogli da podijele Kinu, izaziva veliku zabrinutost EU i da nije u skladu sa privrženošću Pekinga da održi autonomiju Hong Konga.

Međutim, EU nije najavila bilo kakve kontramjere zbog uvedenog zakona u Hong Kongu, za razliku od SAD, koje su oštro osudile inicijativu Kine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos