Srbija – obrazovanje: Srpski jezik da bude natpredmetni

Srpski jezik treba da u obrazovnom sistemu dobije natpredmetni status, kakav ima ruski jezik u Rusiji, ocijenila je profesorka Rajna Dragićević.

Prema njenim riječima, problem marginalizacije srpskog jezika bi bio riješen tako, da se javno, možda i službeno, propiše njegov drugačiji status.

Ona je za “Večernje novosti” pojasnila, da se srpski jezik sada ubraja u opšteobrazovne predmete, što ne može biti, te je kao takav u nekim srednjim stručnim školama trebao biti skrajnut u korist uže stručnih predmeta.

Dragićevićeva je navela, da se na sajtu ruskog Ministarstva prosvjete navodi pojam “natpredmetni status ruskog jezika”, to jest, “natpredmetne funkcije kursa maternjeg jezika”.

“Ovakav natpredmetni status ruskog jezika omogućava da on u nastavi dominira. Stoga, nikome nije neobično što u prvom razredu osnovne škole postoji devet časova ruskog jezika, a četiri časa matematike, tri časa fizičke kulture, dva časa prirode i društva i po jedan muzičkog, likovnog i tehničkog obrazovanja”, rekla je Dragićevićeva.

Ona je ukazala, da se u Srbiji stalno uspostavlja paralela između srpskog jezika i matematike i insistira na istom broju časova iz ova dva predmeta.

“Ovaj ruski primer nam pokazuje da ubedljivu prednost, ipak, treba dati srpskom jeziku”, kategorična je Dragićevićeva.

Dragićevićeva je ukazala i da je broj časova maternjeg jezika, u nižim razredima osnovne škole, veći u gotovo svim zemljama, nego u Srbiji i u prosjeku iznosi sedam časova nedeljno, a u Srbiji pet.

“U višim razredima i srednjoj školi, u mnogim zemljama poput Rusije, Belorusije, Ukrajine i Turske, jezik i književnost su razdvojeni i imaju po pet časova nedeljno”, rekla je Dragićevićeva.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos