Crna Gora – SPC: Ponuđeno obustavljanje primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Crnogorski premijer, Duško Marković, tvrdi da je Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, ponuđeno obustavljanje primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava, kao i nastavak dijaloga, ali je on pozvao na nastavak litija, a Srpska pravoslavna crkva /SPC/ “nastavila kršenje zakona”, uključujući i nelegalnu gradnju.

Marković je naveo da se u više navrata odazivao i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja, koja su se nametala u odnosima države i SPC.

“Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa /Njegovim preosveštenstvom budimljansko-nikšićkim/ episkopom Joanikijem, odazvali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ja, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak je bio potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama SPC, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja”, istakao je Marković.

On je rekao da je razgovor bio sadržajan, dug i konstruktivan, te okončan jasnim predlozima koje su saopštili Đukanović i on, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije, koja opterećuje ukupni društveni ambijent.

“Vlada je bila spremna da obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se tim Vlade pripremao tokom prethodnog perioda”, kaže Marković.

Marković je poručio da su to činjenice i istina, koje građani i vjernici ovih dana, kako je rekao, nisu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

“Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija, koje u Vladi ne želimo, jer predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Osim odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, SPC nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je riječ o uspostavljenoj praksi nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja i izvan njih”, smatra Marković.

On tvrdi, da je Crna Gora “demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti, u kom su dozvoljena javna okupljanja, dok god ne ugrožavaju prava drugih”, te dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

“Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način, koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet”, rekao je Marković.

Marković je naglasio da, uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve, Vlada i dalje ostavlja mogućnost, da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore, zajednički traže rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika.

“Naša namjera je da ostavimo ambijent i nasljeđe, koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rješenja, ali ne za ucjene i pritiske. A, dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za SPC i njene vjernike”, kaže Marković.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos