NATO: Zapad ne može ignorisati vojni i ekonomski uspon Kine

Zapad ne može da ignoriše vojni i ekonomski uspon Kine, izjavio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

On je za Bi-Bi-Si radio rekao, da je svijet suočen sa promjenom globalnog balansa moći.

Stoltenberg je upozorio, da se Peking “prikrada” Zapadu na više načina i to kroz sajber prostor, telekomunikacije, ključnu infrastrukturu i istraživanje na Arktiku.

“Ne možemo ignorisati posljedice uspona Kine. Kina će uskoro imati najveću ekonomiju na svijetu, a već imaju drugi najveći budžet za odbranu”, istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse je naglasio, da je važno da Velika Britanija preispita ulogu kineskog tehnološkog giganta “Huavei” u svojoj 5G mreži, kako bi osigurala svoju bezbjednost.

Stoltenberg je izrazio uvjerenje u to, da će Vlada Velike Britanije dizajnirati svoje 5G mreže, na način koji osigurava da one ostanu zaštićene i bezbjedne, prenijela je “Russia today”.

Stoltenberg je naglasio da Peking izdvaja velika sredstva u moderne vojne kapacitete i da je Kina u svoju mornaricu, za pet godina dodala 80 brodova, što je jednako broju svih brodova Kraljevske mornarice Velike Britanije.

“Kina postaje sve važnija vojna sila i moramo se pozabaviti tim pitanjem”, upozorio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da Alijansa mora da osigura to, da u budućnosti ostane snažna sila, jer je suočena sa promjenom globalne ravnoteže moći.

Oštre kritike su upućene ranije britanskom premijeru, Borisu Džonsonu, zbog odluke da dozvoli kompaniji “Huavei”, da pomogne u izgradnji 5G mreže u Velikoj Britaniji.

Na pitanje o Stoltenbergovim komentarima, portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing, rekla je da Kina ne predstavlja prijetnju bilo kojoj zemlji i da se nada da NATO može “racionalno” da sagleda razvoj te zemlje, piše Rojters.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos