Španija – korona: Početak kliničkog testiranja vakcine ove jeseni

Kliničko testiranje vakcine protiv virusa korona u Španiji, moglo bi da počne u jesen, izjavio je španski ministar nauke i inovacija, Pedro Duke.

On je u intervjuu za TASS rekao, da je u Španiji u toku rad na 10 projekata, koji se odnose na vakcine protiv virusa korona, te da tim stručnjaka, koji predvodi virusolog, Marijano Esteban, iz Nacionalnog centra za biotehnologiju testira jednu vakcinu na miševima.

“Ukoliko rezultati budu zadovoljavajući, kliničko testiranje može da počne u jesen. Očekuje se da pretkliničko testiranje nekoliko drugih vakcina počne do kraja godine”, istakao je Duke.

Duke je izrazio uvjerenje, da će Španija uspjeti da nabavi dovoljne količine nove vakcine tokom 2021. godine.

Međutim, Duke upozorava da uspjeh liječenja nije zagarantovan, uz podsjećanje da do danas nisu otkrivene vakcine za mnoge bolesti.

On je podsjetio i na činjenicu, da do sada nije sprovedeno toliko obimno istraživanje u naučnim centrima, na univerzitetima i u privatnim kompanijama, te da su u toku radovi u laboratorijama na oko 180 projekata za pronalaženje vakcine protiv virusa SARS-kov-2, koji izaziva oboljenje kovid-19.

U svim ranijim slučajevima je bilo potrebno nekoliko godina za pronalaženje i dozvoljavanje upotrebe vakcina, dok se sada ubrzano radi na potrebnoj proceduri.

“Jedan od rizika žurbe, jeste pojava vakcine koja je proizvedena, ali nedovoljno dobro testirana i na kraju neefikasna”, naglasio je Duke.

Prema riječima španskog ministra, Španija podržava saradnju sa svim zemljama, uključujući Rusiju.

Duke je podsjetio, da je Španija od samog početka krize pozivala na otvoren pristup svim dobijenim rezultatima, jer se radi o zajedničkom problemu, na čijem rješavanju treba da se sarađuje.

Španski ministar je priznao da postoji rizik od drugog talasa epidemije u Španiji, ali je naglasio da su španske vlasti sada dosta spremnije, u slučaju da dođe do naglog povećanja broja zaraženih.

Španija je jedna od najugroženijih zemalja, usljed širenja zaraze virusom korona. U toj zemlji je do sada potvrđeno 242.000 slučajeva zaraze, a zabilježeno je više od 27.100 smrtnih slučajeva u vezi sa kovidom-19.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos