U Hrvatskoj velika debata oko Tompsona i ”Za dom spremni”

Istoričar, Ivo Goldštajn, upozorava da je kontroverzni hrvatski pjevač, Marko Perković Tompson, ikona ustašofilije u Hrvatskoj i ističe da je pozdrav “Za dom spremni!” ustaški slogan, za šta postoji ogroman broj dokaza.

“To nije bio nikakav junački i rodoljubivi pozdrav, to je bio ustaški pozdrav i izraz zločinačke politike države, u kojoj se upotrebljavao. Postoje desetine hiljada dokumenata iz vremena Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, u kojima se pominje pozdrav `Za dom spremni!`, a koji jasno pokazuju karakter te države”, navodi Goldštajn.

On kaže da je Mijo Bzik, jedan od bliskih saradnika ustaškog poglavnika Ante Pavelića, “doslovno bjesnio, jer su se građani i dalje pozdravljali sa: `Ljubim ruke`”.

“U novinama se narednih mjeseci objavljuju brojni članci, sa porukom da u NDH postoji samo jedan pozdrav: `Za dom spremni!`. Prema tome, to je bio ustaški pozdrav i znalo se jasno da je to ustaški pozdrav”, navodi Goldštajn za Hinu, a prenose hrvatski portali.

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj je odlučio da pozdrav “Za dom spremni!”, u Tompsonovoj pjesmi nije prekršaj, ali Goldštajn podsjeća da Ustavni sud misli drugačije.

“U javnoj debati o tom pozdravu, neki tvrde da je to bio stari hrvatski pozdrav. Nije samo riječ o ideološkoj zatupljenosti, već i o potpunom neshvatanju i nepoznavanju istorije”, naglašava Goldštajn.

On precizira, da je osnovna činjenica, koja je suština svih debata posljednjih 30 godina u Hrvatskoj, pitanje: da li je NDH bila naci-fašistička kolonija i satelit ili država hrvatskog naroda, odnosno, ako taj ustaški pozdrav simbolizuje NDH, da li simbolizuje hrvatsku državu ili izdaju hrvatskog naroda?

Goldštajn kaže, da on smatra, da je NDH bila “izdaja hrvatskog naroda”, te da taj pozdrav i simbolizuje izdaju.

Upotreba ustaškog pozdrava je neprihvatljiva i u pjesmi “Čavoglave”, Marka Perkovića Tompsona, koji, kako navodi Goldštajn, nikad nije ni skrivao te ustaške konotacije.

On navodi, da ni pripadnici HOS-a, u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, nisu skrivali da baštine tradicije ustaške NDH, već su “željeli da kopiraju čitav niz ideologema i elemenata političkog programa iz njenog vremena”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos