SAD – segregacija: Tramp odbio da preimenuje baze nazvane po južnjačkim vođama

Predsjednik SAD, Donald Tramp, odbio je da preimenuje vojne baze u toj zemlji, nazvane po vođama Konfederacije, iz Američkog građanskog rata, šezdesetih godina 19. vijeka, što je bio zahtjev nekih političara i demonstranata tokom protesta, zbog smrti Afroamerikanca, Džordža Flojda.

Neki američki funkcioneri su posljednjih dana govorili da je Pentagon, uključujući ministra obrane Marka Espera, “otvoren za razgovor” o preimenovanju vojnih baza, nazvanih po vođama poražene Konfederacije.

Deset baza nosi imena vojnih vođa Konfederacije. Neke od njih su “Fort Brag” u Sjevernoj Karolini, koja je jedna od najvećih baza u SAD, te “Fort Hud” u Teksasu.

Rasprave o njihovom preimenovanju su se pojavile kao mogući način postizanja rasnog pomirenja.

Međutim, u nizu tvitova, Tramp je napisao da su te baze postale dio “američke baštine”.

“SAD su obučavale i rasporedile naše heroje na tom blagoslovenom tlu i dobile dva svjetska rata. Zbog toga, moja administracija neće uopšte razmatrati preimenovanje tih veličanstvenih i legendarnih vojnih zdanja”, poručuje Tramp.

Južnjačke države su se šezdesetih godina 19. vijeka otcijepile od SAD i stvorile Konfederaciju.

Sjeverne države su pobijedile Jug, u kom je u tom dobu, u nekim područjima, bilo rasne segregacije, te vratile otcijepljene države u Uniju.

Agencije podsjećaju, da su u nedavnoj prošlosti izbile kontroverze zbog simbola Konfederacije, poput kipova njihovih vođa i ratnih zastava.

Oni, koji su za njihovo uklanjanje, tvrde da oni simbolizuju rasizam, a drugi ih smatraju baštinom i ponosom Juga.

Sve te baze se nalaze u bivšim državama Konfederacije, od Virdžinije do Teksasa.

Mnoge od tih država su pomogle izboru Trampa za predsjednika 2016. godine, a on će ponovo računati na njih, na izborima 3. novembra.

Nedavno je administracija Bijele kuće komentarisala činjeicu, da je “HBO maks” povukao iz ponude kultni holivudski film “Prohujalo s vihorom”, jer su u njemu neki tamnoputi likovi podređeni bijelim /što je dio istorije tog područja/ i upitala: “Gdje se povlači granica?”.

“Trebaju li Džordž Vašington i Tomas Džeferson da budu izbrisani iz istorije?”, pitali su iz Bijele kuće.

Riječ je o prvom i trećem američkom predsjedniku, koji su bili robovlasnici, ali su do sada slavljeni i uvrštavani među najznačajnije ličnosti američke istorije.

Istovremeno, predsjedavajuća američkog Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke, pozvala je Kongres da hitno preduzme korake za uklanjanje kipova sa Kapitola, koji predstavljaju vođe i vojnike Konfederacije.

Na Kapitolu se nalaze kipovi najomiljenijeg južnjačkog generala iz Američkog građanskog rata, Roberta E. Lija i predsjednika Konfederacije, Džefersona Dejvisa.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos