Sveštenicima iz Podgorice i Danilovgrada 72 časa pritvora!

Svešteniku Srpske pravoslavne crkve /SPC/ iz Danilovgrada, Željku Ćaliću je, nakon što je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, određeno zadržavanje do 72 časa, a isto je dobio i drugi sveštenik, Mirčeta Šljivančanin, zbog organizovanja litija u Podgorici i Danilovgradu, na kojima je bilo više od 200 ljudi, čime su prekršene mjere crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela.

Advokat sveštenika, Radoje Bojović, izjavio je novinarima da su dobili rješenje osnovnog državnog tužioca, o zadržavanju Ćalića do 72 časa, te najavio da će uložiti žalbu.

On je dodao, da je kao razlog zadržavanja Ćalića naveden “mogući uticaj na sljedeće molebane i litije”.

“S obzirom na to da Ćalić nije mogao da iskontroliše, kao što je rekao u svojoj izjavi, taj famozni broj 200, procjena je da, budući da je SPC najavila da će litije ići svake nedjelje, taj broj, odnosno naredba Nacionalnog koordinacionog tijela, neće biti ispoštovana i to je razlog zašto je doneto rješenje o njegovom zadržavanju”, ukazao je Bojović.

Bojović je naglasio, da će u žalbi navesti diskriminatorski odnos i selektivnu primjenu zakona.

“Očigledna je diskriminacija na štetu SPC. Tražiću da se ukine rješenje. Pozvaću se i na odredbe Zakona o krivičnom postupku, gdje smatram da ne stoji nijedan od razloga za dalje zadržavanje”, istakao je Bojović.

On smatra da je Ćalić trebao biti pušten da se brani sa slobode.

“Mislim da je to utjerivanje straha. Ovo je kao neki faktor odvraćanja od daljeg organizovanje molebana i litija, jer očigledno vlastima ili nekome u ovoj zemlji smetaju mirni protesti, koji su usmjereni protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, poručio je Bojović.

Litije, organizovane protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, održane su u nedjelju, u više gradova Crne Gore.

Svešteniku Srpske pravoslavne crkve, iz Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Mirčeti Šljivančaninu, određeno je takođe zadržavanje do 72 časa, nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

On je preksinoć priveden, zbog toga što je na litiji u Podgorici bilo više od 200 ljudi, a njegov branilac, Božo Milonjić, kaže da je Šljivančaninu izrečeno zadržavanje do 72 časa, zbog nepostupanja po mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela i opasnosti da će ponoviti djelo.

Šljivančanin je negirao optužbe koje su mu stavljene na teret, a Milonjić kaže da je policija odvojila njegovog branjenika prilikom napuštanja zgrade Suda, što je presedan i najavio ulaganje žalbe.

Sveštenici, Željko Ćalić i Mirčeta Šljivančanin, uhapšeni su preksinoć, nakon što su dali izjave zbog litija u Danilovgradu u Podgorici, a za koje su bili navedeni kao organizatori. Tokom njihovog saslušanja, ispred Tužilaštva se okupilo više sveštenika i stotine građana.

U Centru bezbjednosti, u Nikšiću, juče je saslušan protojerej Miodrag Todorović, zbog nedjeljnih dešavanja u vezi sa organizovanjem molebana, u Sabornom hramu Svetog Vasilija u tom gradu.

Todorović je, nakon izlaska iz policije rekao, da je dobio poziv da se javi u Centar bezbjednosti Nikšić i odazvao se, u prisustvu advokata Save Kostića.

“Na pozivu je napisano da se javim u svojstvu građanina, radi prikupljanja obavještenja. Odgovorio sam na pitanja, koja su uglavnom bila u vezi sa dešavanjima u Sabornom hramu Svetog Vasilija, gdje smo služili moleban”, naveo je Todorović.

Todorović je, nakon nedjeljnog molebana saopštio da neće biti litije i pozvao građane da uđu u crkvu da se pomole, što je manji broj okupljenih poslušao, a okupljeni na Trgu Šaka Petrovića su krenuli samoinicijativno u mirnu šetnju ulicama grada.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos