Crna Gora: U petak suđenje vladici Joanikiju i osmorici nikšićkih sveštenika

U nikšićkom Osnovnom sudu, u petak, 19. juna, počeće suđenje Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika nikšićkog Sabornog hrama Svetog Vasilija.

Tužilaštvo vladiku i sveštenike tereti da su 12. maja u Nikšiću postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića se okupili zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred – litiju ulicama grada.

Njima se stavlja na teret krivično djelo – nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu dana.

Sudski postupak protiv episkopa Joanikija i sveštenika Slobodana Jokića, Danila Zirojevića, Željka Rojevića, Ostoje Kneževića, Mirka Vukotića, Vasilija Brborića, Dragana Krušića i Nikole Marojevića, vodiće sudija Igor Đuričković.

“Ukoliko budu ispunjeni procesni uslovi za održavanje pretresa, na istom će vladika i sveštenici iznijeti svoju odbranu, povodom optužbe za krivično djelo koje im je stavljeno na teret. Ne postoje razlozi za isključivanje javnosti u ovom predmetu, pa će biti omogućeno prisustvo novinarima, koji će neposredno biti u prilici da vide i čuju šta će se desiti na tom pretresu i javnost o tome izvijeste”, rekao je advokat Sava Kostić, za podgoričke “Vijesti”.

Episkop Joanikije je prije nekoliko dana rekao, da oni ne bježe od suđenja i da će ispoštovati sve institucije.

“I dalje osjećamo da smo učinili najbolje u tom momentu što se moglo. Želio bih da to bude mirno i bude kako Božja i ljudska pravda zahtijeva. Naravno, znam da je narod povrijeđen i da je to doživio kao udar na svakog vjernika pojedinačno”, rekao je episkop Joanikije prije nekoliko dana.

Episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika je bilo određeno zadržavanje do 72 časa, nakon čega su pušteni na slobodu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos