Crna Gora: Litije i večeras širom zemlje, uz privođenje sveštenika!

Foto: SRNA

Litiju u Podgorici večeras je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, dok je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije predvodio krsni hod u Budvi, gdje je krst nosio pripadnik budvanske interventne jedinice, Vuk Vuković, koji je najavio da će sutra razdužiti uniformu.

Litija je u Podgorici prošla pored zgrade stare Vlade, pored Pravnog i Ekonomskog fakulteta i Dalmatinskom ulicom nazad do Hrama Hristovog vaskrsenja.

Prije početka litije u Hramu je služen moleban.

Učesnicima litije je poručeno da poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i drže distancu.

Prema procjeni organizatora, večeras je bila najmasovnija litija koja je organizovana u Budvi, a u njoj je bio i smijenjeni gradonačelnik Budve, Marko Carević i smijenjeni predsjednik lokalnog parlamenta, Krsto Radović.

Okupljeni su uzvikivali “Ne damo svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora, Milo lopove”.

Vuk Vuković je rekao, da je službenik policije 17 godina, ali da je odlučio da vrati uniformu, jer je izgubo želju da bude dio kolektiva, kada su došli u situaciju da pružaju asistenciju bagerima na rušenju crkava, manastira i hramova.

“Svoj posao sam radio pošteno i časno i smatram da među nama ima časnih policajaca, prije svega dobrih drugara, koji dijele moje mišljenje. Ja sam od danas čuvar Crkve”, naglasio je Vuković.

Molebanu u Nikšiću je prisustvovalo oko 60 ljekara, koji potvrđuju da se radi o dobru. Sveštenik, Miodrag Todorović, pozvao je narod da u litiji bude njih 200, uz poštovanje svih mjera NKT.

Litije se organizuju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vjernici i sveštenstvo i večeras su u litijama prošli kroz Berane i Danilovgrad, u znak otpora progonu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori.

U Beranama je krsni hod, od Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi, gdje je služen moleban za zaštitu svetinja eparhije SPC u Crnoj Gori i bratsku slogu.

Pred sjedištem eparhije budimljansko-nikšićke je održan prigodan kulturni program, a nakon molitvenog hoda i molebana, vjerni narod se razišao u miru.

Prošlonedeljno hapšenje paroha danilovgradskog, protojereja Željka Ćalića, nije pokolebalo građane Danilovgrada u očuvanju svojih svetinja.

Paroh podgorički, protojerej Predrag Šćepanović je predvodio litiju, koja je ulicama Danilovgrada prošla nakon molebana u crkvi Svete Tekle.

“Neka prijete, neka nas progone, poručujem im da ih volimo i da smo braća”, rekao je sveštenik Šćepanović, koji je istakao da nema drugog puta do onoga kojim su hodili pop Milo Jovović i pop Luka Jovović.

Policija je na Žabljaku privela sveštenika Milivoja Jovovića, u Nikšiću na informativni razgovor pozvan je protojerej Miodrag Todorović, a u Bijelom Polju na saslušanje je pozvan jerej Milosav Jovanović.

Na Žabljaku je policija nakon litije ulicama tog grada, privela sveštenika Milivoja Jovovića, javljaju “Vijesti”, uz objavljene fotografije privođenja sveštenika, koje im je dostavio sagovornik.

Nakon privođenja sveštenika, ispred zgrade žabljačke policije se okupilo nekoliko desetina građana.

Na informativni razgovor, u Centar bezbjednosti Nikšić, pozvan je protojerej Miodrag Todorović, koji je prijavio litiju u Nikšiću.

Na saslušanje, u Centar bezbjednosti, u ovom gradu je pozvan bijelopoljski jerej Milosav Jovanović, koji je okupljenom narodu ispred crkve održao besjedu.

Litija, nakon održanog molebana u crkvi Svetog Petra i Pavla je održana večeras u Bijelom Polju, a šetnji je prisustvovao veliki broj građana.

Izvor SRNA/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos