Godišnjica smrti kraljice Marije Karađorđević…

Napunilo se 59 godina od smrti kraljice Marije, supruge jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, saopštio je njen unuk, prestolonasljednik Aleksandar Drugi Karađorđević.

Prestolonasljednik je naveo da je kraljica Marija bila cijenjena i poštovana u svijetu, a njen humanitarni rad nadaleko čuven.

“U ovom tužnom danu, uteha mi je činjenica da je životna želja mog pradede, Kralja Petra Prvog, ispunjena i da danas kraljica-majka, kao i svi potomci Karađorđevića, počivaju u svojoj Srbiji, na Oplencu. Neka ti je večna slava, moja bako”, naveo je princ Aleksandar u pisanoj izjavi.

Jugoslovenska kraljica Marija je rođena u Goti, u Njemačkoj, 6. januara 1900. godine, a za kralja Aleksandra se udala 1922. godine u Beogradu i sa njim imala tri sina, prestolonasljednika Petra i prinčeve Tomislava i Andreja.

Kraljica Marija je bila ćerka rumunskog kralja Ferdinanda i njegove žene, kraljice Marije, kćerke sina britanske kraljice Viktorije.

Bila je omiljena u srpskom narodu, posvećena humanitarnom radu i poslije ubistva kralja Aleksandra u Marselju, 9. oktobra 1934. godine, nastavila je da brine o sinovima. Narod ju je prozvao “kraljica majka”.

Bila je veoma aktivna u Crvenom krstu za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslala je mnogo humanitarne pomoći u Jugoslaviju, ali uvijek potpisana kao Marija K. Đorđević, da se nacističke vlasti ne bi sjetile ko šalje pomoć.

Poslije Drugog svjetskog rata, skromno je živjela na svom imanju u Kentu, u Engleskoj.

General Šarl de Gol ju je odlikovao Velikim krstom Legije časti, 1959. godine.

Preminula je 22. juna 1961. godine u Londonu i sahranjena na Kraljevskom groblju u Frogmoru, pored zamka Vindzor.

Posmrtni ostaci kraljice Marije su prenijeti u Srbiju 2013. godine i sada se nalaze u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos