Godišnjica: Pad Okinave – herojska smrt generala Ušiđime…

Čuveni japanski general, komandant japanskih snaga u borbama za Okinavu, Micuru Ušiđima, izvršio je 23. juna 1945. godine ritualno samoubistvo, nakon poraza njegovih boraca, u velikoj bici sa snagama SAD.

Ušiđima je prethodno zabranio šefu svog štaba, pukovniku Hiromičiju Jahari, da i sam izvrši samoubistvo.

“Ako i ti umreš, neće biti nikoga da svjedoči istinu o bici za Okinavu. Moraćeš da privremeno izdržiš poniženje. To je naređenje tvog komandanta”, poručio je Ušiđima podređenom oficiru.

Zatim je izvršio sepuku, poznati japanski način samoubistva samurajskim mačem.

Američki istoričar, Henson Boldvin, nazvao je Ušiđimu najvećim japanskim generalom na Pacifičkom frontu, u Drugom svjetskom ratu.

Bitka za Okinavu, vođena na istoimenom ostrvu, japanskog arhipelaga Rjukju, predstavlja najveći amfibijski napad za vrijeme rata na Pacifiku.

To je bila najveća pomorsko-kopneno-vazdušna bitka u istoriji, vođena od aprila do juna 1945. godine.

Amerikanci su planirali i Operaciju “Pljusak”, invaziju na glavna ostrva Japana, koja se nije dogodila zbog japanske predaje, u avgustu 1945. godine.

Bitka za Okinavu je nazvana “Čelični tajfun” i “Siloviti čelični vjetar”, što se odnosilo na intenzitet pucnjave, koji je karakterisao bitku.

Tokom nekih bitaka, poput rata za Ivo Džimu, nije bilo civila, ali Okinava je imala veliki broj stanovnika i civilni gubici tokom bitke su iznosili najmanje 130.000 stanovnika.

Amerikanci su, tokom bitke za Okinavu, izgubili 72.000 vojnika – dvostruko više nego u bitkama za Ivo Džimu i Gvadalkanal zajedno.

Oko 107.000 Japanaca je ubijeno ili zarobljeno. Mnogi su radije izvršavali samoubistvo, nego se izvrgavali, kako je to objašnjeno, “sramoti zarobljavanja”.

Američku kopnenu kampanju je kontrolisala Deseta armija, kojom je komandovao general-potpukovnik Simon Bolivar Bakner Mlađi.

Na samom kraju krvave bitke, Bakner je ubijen – stradao je od rikošetiranih dijelova granate, postavši jedan od najviših američkih oficira, koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata.

Japanskom kopnenom kampanjom, uglavnom defanzivnom, na jugu je komandovao general Micuru Ušiđima.

Borbe na jugu su bile najžešće, japanski vojnici su se krili u pećinama, ali su Amerikanci neumoljivo napredovali. Ostrvo je zvanično palo 21. juna, ali su neki Japanci nastavili borbu još dva dana.

Najpoznatija američka žrtva, osim generala Baknera, bio je ratni izvještač, Erni Pil, kog je ubio japanski snajper.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos