Crna Gora: Protjeruju i paroha Sinišu Smiljića!

Ulcinjski paroh, Siniša Smiljić, moraće početkom jula da napusti Crnu Goru, jer navodno ugrožava njenu nacionalnu bezbjednost, navedeno je u rješenju MUP-a ulcinjske Filijale za građanska stanja i lične isprave, u kom se konstatuje prestanak važenja dozvole za njegov privremeni boravak, prenosi portal IN4S.

U rješenju se konstatuje, da 2. jula prestaje da važi dozvola za privremeni boravak, svešteniku rođenom u Zavidovićima, u BiH.

Smiljić je početkom aprila, zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, shodno sporazumu o priznanju krivice, kažnjen sa 4.500 evra.

U rješenju piše da je Filijala, inicijativom Sektora granične policije, obaviještena da su shodno Zakonu o strancima, naknadno nastupili razlozi, koji se odnose na smetnje iz razloga unutrašnje bezbjednosti, kojim je propisano da unutrašnja bezbjednost podrazumijeva zaštitu bezbjednosti građana, Ustavom utvrđenih sloboda i prava i imovine, sprečavanja vršenja i otkrivanja krivičnih djela i prekršaja, pronalaženja počinilaca krivičnih djela i prekršaja i održavanje javnog reda i mira.

Filijala je, kako je navedeno, imala uvid u pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Podgorici, na osnovu koje je Smiljić kažnjen sa 4.500 evra tokom epidemije virusa korona, kao i da sveštenik nije htio da potpiše zapisnik, bez prethodne konsultacije sa Pravnim savjetom Mitropolije.

Smiljić je tada ocijenio, da je osuđujuća presuda Osnovnog suda nepravedna i da krivično djelo, za koje je optužen, ne narušava njegove moralne osobine, niti ugrožava bezbjednost i ugled zemlje, u kojoj živi od 15. godine.

On je naveo, da je zaboravio potvrdu za koju je imao legitimitet da je sam sebi izda i da je ona naknadno dostavljena Tužilaštvu, ali nije uvažena, jer je riječ o “djelu u momentu”.

Smiljić je rekao i da je krivicu priznao i platio drakonsku kaznu, samo da bi izbjegao patnju porodice i djece.

U rješenju je navedeno i da je Filijala u sprovedenoj radnji sačinila zapisnik, koji stranka u postupku nije htjela da potpiše.

Protiv rješenja, ovlašćeni punomoćnik Smiljića, izjavio je žalbu.

Nakon što je arhijerejskom namjesniku pljevaljskom, protojereju-stavroforu Saši Janjiću, Pogranična policija Crne Gore izdala rješenje, po kom mu se uskraćuje boravak na teritoriji Crne Gore, a koju je dužan da napusti u roku od sedam dana, crnogorska vlast je nastavila sa progonom sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Tako je, kako saznaje portal IN4S, igumanu manastira Zlateš, kod Tomaševa, Nikolaju Stamatoviću, juče uručeno rješenje prema kom je i on dužan da napusti Crnu Goru.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.