EU – pandemija: Berlin i Pariz su za brz sporazum o kriznom Fondu

Francuska i Njemačka se zalažu za brzo postizanje sporazuma među liderima EU, o obimu i detaljima isplate zajedničkog fonda, formiranog s ciljem pomoći najteže pogođenim članicama pandemijom virusa korona.

Njemački ministar finansija, Olaf Šolc i njegov francuski kolega, Bruno le Mer, su nakon razgovora u Berlinu izrazili uvjerenje, da bi sporazum o Evropskom fondu za oporavak, mogao biti uskoro postignut i da bi to najidealnije bilo na samitu EU narednog mjeseca.

“Vrijeme je za donošenje odluka, imamo sve što je potrebno za podršku naših privreda. Snažne privrede na jedinstvenom tržištu su prednost za sve članice EU”, naglasio je Le Mer.

On je istakao da su Njemačka i Francuska saglasne da bi Evropski fond za oporavak trebao da isplaćuje predložena sredstva od najmanje 500 milijardi evra, od 2020. godine do 2022. godine, a ne do 2024. godine, kao što su to sugerisale pojedine članice.

Šolc i Le Mer su, takođe razgovarali o načinu nastavka pregovora o oporezivanju globalnih korporacija i međunarodnim poreskim regulativama za velike digitalne kompanije, nakon što su SAD napustile razgovore.

Gotovo 140 država učestvuje u razgovorima, koje organizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj /OESR/, o prvim većim ispravkama globalnih poreskih regulativa, kako bi bili ažurirani za digitalnu eru.

Šolc je izrazio uvjerenje da sporazum može biti postignut do kraja godine, uprkos objavi Vašingtona da se povlači iz pregovora.

Le Mer je dodao, da Vašington treba da objasni, zašto jedini ne podržavaju zajednički prijedlog OESR.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.