Gitara Kurta Kobejna prodata za šest miliona dolara!

Akustična gitara, koju je svirao gitarista i pjevač grupe “Nirvana”, Kurt Kobejn, na čuvenom koncertu “Unplugged”, 1993. godine, prodata je na aukciji u Beverli Hilsu, za šest miliona dolara.

Gitara je čuvena po tome što je Kobejn svirao na koncertu “MTV unplugged”, koji je, kako se kasnije ispostavilo, jedini album sa akustičnim verzijama pjesama legendarnog američkog grandž rok sastava.

Kobejn je pomenutu gitaru svirao 18. novembra 1993. godine, manje od pet mjeseci prije nego što je izvršio samoubistvo, kada je imao 27 godina, podsjeća “Dojče vele”.

Gitaru modela “Martin D-18E”, iz 1959. godine, kupio je Australijanac, Piter Fridmen, vlasnik kompanike “Rock microphones”.

Tokom iste aukcije je prodata gitara, koju je svirao popularni muzičar Princ, kaiš Elvisa Prislija, haljina pjevačice Madone…

Osim Kobejnove gitare, svi predmeti su prodati za nekoliko stotina hiljada dolara.

Cijena Kobejnove gitare je oborila raniji rekord, kada se radi o najskupljim gitarama, nakon što je prošle godine, za oko četiri miliona dolara, prodata gitara nekadašnjeg člana čuvenog britanskog rok sastava ”Pink Flojd”, Dejvida Gilmora.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.