Dan kad se i definitivno raspala Jugoslavija…

Slovenija i Hrvatska, suprotno važećem Ustavu SFRJ, 25. juna 1991. godine, jednostrano su objavile nezavisnost od jugoslovenske federacije i izazvale građanski rat.

U Sloveniji su, od 27. juna do 7. jula 1991. godine, trajali napadi slovenačke Teritorijalne odbrane, ali i raznih terorističkih grupa, na vojnike JNA koji su krenuli da zaštite granicu.

Tokom tih nekoliko krvavih dana ubijena su 44 vojnika JNA, od kojih su mnogi bili mlađi od 20 godina, a ranjeno ih je 180.

Napadi su okončani sklapanjem sporazuma između saveznih i slovenačkih funkcionera na Brionima. Vlada SFRJ se obavezala da će povući saveznu vojsku, a vlasti u Ljubljani da će demobilisati svoje trupe.

Oko aerodroma Cerklje, kod LJubljane, tih dana juna 1991. godine bili su grupisani teroristi, a ne teritorijalci.

Oni, koji su kidisali na golobrade mladiće na odsluženju vojnog roka u JNA, bili su naoružani transporterima, raketnim sistemima “armbrust” i “strela 2M”. Čak su pokušavali da obore vojne i civilne avione, odnosno helikoptere.

Hrvatsko otcjepljenje je dovelo do dugotrajnijeg rata sa Srbima, koji nisu prihvatili Tuđmanovu secesionističku vlast.

Nakon povlačenja JNA, trupe UN su trebale da zaštite mir i srpske autonomije u Krajini, do postizanja političkog sporazuma.

Međutim, hrvatske snage su vojno-policijskim akcijama “Bljesak” i “Oluja” 1995. godine, protjerale iz Hrvatske više stotina hiljada Srba i svele ih na manje od tri odsto, mada su nekada bili konstitutivni narod u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Njemačka i SAD su odigrale ključnu ulogu u priznavanju hrvatskog i slovenačkog secesionizma.

Sloveniju i Hrvatsku ne treba prisiljavati da ostanu u socijalističkoj federaciji, stav je koji je među prvima zastupao tadašnji njemački ministar spoljnih poslova, Hans-Ditrih Genšer.

Od tada, u nekim zemljama EU vlada mišljenje, da su tadašnji njemački kancelar Helmut Kol i ministar Genšer, svojom preuranjenom solo akcijom odgovorni za raspad Jugoslavije, pa čak i ratove na području te bivše države.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.